Lidé mohou v Chrudimi uctít památku padlých vojáků

Lidé dnes mohou v Chrudimi uctít památku čtyř vojáků, kteří zahynuli při sebevražedném útoku v afgánském Bagrámu. Tři z nich sloužili u chrudimské posádky. Ve dvanáct hodin se po celé zemi rozezní sirény na památku obětí. Soustrast ale mohou lidé vyjádřit i přímo v chrudimských kasárnách. Výjimečně dnes bude přístupné pietní místo za branami útvaru.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na kostele Nanebevzetí Panny Marie v Chrudimi se rozezněly zvony k uctění památky padlých vojáků

Na kostele Nanebevzetí Panny Marie v Chrudimi se rozezněly zvony k uctění památky padlých vojáků | Foto: Aleš Prokopec, Městský úřad Chrudim

„Lidé už spontánně nosí svíčky k branám útvaru a zapalují je. Pietní místo je hned za branou. Pokud tam někdo přijde v průběhu dnešního dne a bude chtít zapálit svíčku, pustí ho tam,“ potvrdila Jana Růžičková z Generálního štábu Armády České republiky.

Tři z padlých vojáků patřili k chrudimským výsadkářům. Pro město je to velká ztráta, říká starosta Chrudimi Petr Řezníček z SNK-ED.

„Před lety jsem za nimi v Afghánistánu taky byl a vím, že tam není vůbec bezpečno. Pro Chrudim je to tragédie, když vojáci odjíždějí sloužit daleko od domova a vracejí se takto leteckým speciálem,“ dodává.

Pietní místo za branami 43.výsadkového praporu v Chrudimi | Foto: Josef Kopecký

Josef Kopecký Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme