Advokáti Juliana Assange se chystají napadnout jeho zatykač ve Švédsku

Právní zástupci Juliana Assange chtějí prolomit patovou právně-diplomatickou situaci kolem jejich klienta. Plánují napadnout u soudu zatykač, který na zakladatele WikiLeaks vydalo Švédsko. Dnes jsou to přesně dva roky, co Assange vyhledal azyl na ekvádorské ambasádě v Londýně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Julian Assange na ekvádorské ambasádě

Julian Assange na ekvádorské ambasádě | Foto: Jiří Hošek

Assangeovi advokáti chtějí dosáhnout stažení zatykače na základě nových skutečností, které získali ve Švédsku. O co přesně se jedná, hodlají prozradit příští týden.

Zatykač vydala švédská prokuratura v listopadu 2010. Zakladatele WikiLeaks důvodně podezřívá ze znásilnění a sexuálního obtěžování.

Julian Assange se obává, že kdyby se vydal britským, respektive švédským úřadům, hrozilo by mu vydání do Spojených států a soudní proces kvůli úniku tajných vládních dokumentů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti zjišťoval londýnský zpravodaj Českého rozhlasu Jiří Hošek

Při nedávném rozhovoru na Twitteru ale zdůraznil, že řada lidí na světě je na tom mnohem hůř než on. Výslovně zmínil Bradleyho Manniga, který si právě za prozrazení tajných amerických dokumentů odpykává 35letý trest ve vězení Fort Leavenworth v Kansasu.

Britská vláda podle Assange zrušila pracovní skupinu s Ekvádorem, která se měla snažit najít diplomatické řešení situace. Britské ministerstvo zahraničí to ale popřelo.

Assange se prý chystá uvolnit další utajované informace

Během dnešní improvizované tiskové konference na ekvádorské ambasádě Julian Assange řekl, že sám nelituje, že se na ambasádu uchýlil, protože to podle něj byl strategicky důležitý manévr.

Ze svého prozatímního azylu chce dál upozorňovat na porušování lidských práv. Hodlá prý v nejbližší době uvolnit další várku utajovaných informací, které se týkají 50 států. Assange věří, že nové informace dodané příští týden švédskému soudu budou znamenat zrušení zatykače a vyústí v to, že bude moci opustit prostory ekvádorské ambasády.

V rozhovoru pro německou ARD pak dodal, že jeho pobyt na ekvádorské ambasádě neškodí samotným WikiLeaks, že tisíce informátorů mají úspěchy v odhalování různých nepravostí a že politický tlak na jejich organizátory roste.

Na otázky o Edwardu Snowdenovi Assange odmítl odpovídat. Má se přitom za to, že právě Assange pomohl Snowdenovi utéct z Hongkongu do Ruska.

Své dny teď Assange tráví mimo jiné sledováním fotbalového mistrovství světa – fandí Ekvádoru. Pouze si postěžoval, že za tlustými zdmi ambasády, stojící v luxusní čtvrti Knightsbridge, má špatný signál. To prý ale současně ztěžuje odposlechy.

Přetrvávající nejistota kolem Assange se nelíbí ani britské vládě. 24hodinový policejní kordón kolem ekvádorské ambasády ji za dva roky přišel už na 200 milionů korun. Assange si navíc stěžuje, že britská policie věnuje přehnanou pozornost lidem, kteří ho přicházejí navštívit.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme