NWR hrozí prodejem OKD. Pokud se nepodaří dohoda s věřiteli

Těžební společnost New World Resources (NWR) oznámila, že se připravuje na možný prodej svých dceřiných společností, mezi něž patří i černouhelná OKD. Prodej by nastal v případě, že by se NWR do září s věřiteli nedohodla na podmínkách kapitálové restrukturalizace.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Horníci v dolech OKD

Horníci v dolech OKD | Foto: OKD, a. s.

Podle ředitele vnějších vztahů NWR Petra Jonáka firma potřebuje, aby s podmínkami souhlasilo 75 procent věřitelů, zatím má souhlas 63 procent.

Jednání s věřiteli o restrukturalizaci kapitálu však prý pokračují dobře, a tak prodej OKD není podle Jonáka na pořadu dne.

Přehrát

00:00 / 00:00

Oznámení NWR o možném prodeji své dceřiné společnosti OKD okomentoval Miroslav Motejlek ze serveru motejlek.com

„Nicméně máme zodpovědnost být připraveni i na další možné scénáře vývoje a jako pojistku jsme proto oznámili, že zahajujeme přípravu na možný proces prodeje v případě, že by ta základní jednání ztroskotala,“ uvedl Jonák.

NWR utrpěla těžké ztráty kvůli poklesu cen uhlí na světových trzích. Navrhla proto majitelům dluhopisů restrukturalizaci dluhu a vydání nových akcií. Začátkem června firma uvedla, že podle dohody s věřiteli by její zadlužení mělo klesnout o 325 milionů na 450 milionů eur (12,4 miliardy korun) a plánuje navýšit kapitál o 185 milionů eur.

Ekonomický komentátor Miroslav Motejlek ze severu motejlek.com se domnívá, že pravděpodobnost, že NWR prodá své dceřiné společnosti – tedy OKD a polskou Karbonii – je „v zásadě nulová“. Věřitelé podle něj na dohodu přistoupí.

„Případný prodej zejména OKD by znamenal, že v NWR nezůstane už vůbec nic,“ poznamenal Motejlek.

Teoreticky by se podle něj zájemce o koupi OKD – i přes současné ceny uhlí – mohl najít. „Může to být šance nebo výzva pro někoho, kdo by přečkal těžkou dobu a měl víru a schopnost počkat na lepší ceny uhlí,“ řekl Motejlek.

Dohoda o Dole Paskov

Společnost OKD, která čelí ekonomickým potížím, loni v září oznámila, že zavře Důl Paskov. Zástupci firmy tehdy uvedli, že ponese-li náklady útlumu jen OKD, zavře důl k 31. prosinci 2014. V Dole Paskov pracuje zhruba 2500 lidí.

Vláda na počátku června s NWR podepsala dohodu o státní pomoci v souvislosti s útlumem těžby v Dole Paskov. Těžba by podle dohody státu s NWR měla pokračovat do konce roku 2017. Vláda zaplatí 600 milionů korun na sociální programy horníků.

Podle ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka bude dohoda mezi státem a NWR o finanční pomoci kvůli útlumu těžby v Dole Paskov platit i v případě, že by NWR dceřinou firmu OKD prodala. Přesto chce o budoucnosti podniku s jeho zástupoci ještě jednat, sejdou se příští týden v pondělí.

NWR patří téměř ze dvou třetin skupině BXR, v níž má zhruba poloviční podíl podnikatel Zdeněk Bakala.

Zásoby na dolech NWR | Foto: Český rozhlas

ČTK, Petra Hosenseidlová, Jan Beneš, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme