Náměstek zlínské policie Vaněk čelí podezření ze střetu zájmů. Ministr vnitra to prověří

Náměstek zlínské policie Jaroslav Vaněk čelí podezření ze střetu zájmů. Podnikatel, od kterého policie koupila za 86 milionů korun dvě patra budovy v centru Zlína, daroval později celý dům jednomu regionálnímu hokejovému klubu. Prezidentem obdarovaného klubu je shodou okolností právě policejní náměstek Vaněk.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Náměstek zlínské policie Jaroslav Vaněk je zároveň prezidentem HC Brumov-Bylnice

Náměstek zlínské policie Jaroslav Vaněk je zároveň prezidentem HC Brumov-Bylnice | Foto: zdroj: YouTube.com

Vaněk je svérázný policista, kolem kterého je neustále rozruch.

Už osmnáct let zastává u policie vysoké řídící funkce. Vedle toho je už 30 let prezidentem hokejového klubu v Brumově-Bylnici.

V šestitisícovém městečku u slovenských hranic se mu podařilo postavit krytý stadion a brzy se chystá uvést do provozu moderně vybavené tréninkové centrum.

Když přijde řeč na hokej, dokáže dlouho a zaníceně mluvit o tom, že je třeba vést mládež ke sportu, aby "nedrogovala".

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si vysvětlení případu od náměstka krajské zlínské policie Jaroslava Vaňka

Hokej je jeho život, hokeji se věnuje celá jeho rodina a dokonce řada policistů. A tak když zavelí na brigádu, jeho podřízení se hlásí na Brumovském zimním stadionu. To přiznává i krajský ředitel Bedřich Koutný, Vaňkův nadřízený.

„Já vím, že občas dělali nějaké brigády. Ale určitě si nemyslím, že by zneužíval svého postavení, že by jim to dal rozkazem, nebo že by to dokonce dělali v pracovní době,“ říká Koutný.

Jaroslav Vaněk má prostě rád hokej a tím by celý příběh mohl skončit. Jenže na Zlínsku, nebo přinejmenším ve vedení tamní policie, asi platí trochu jiná pravidla.

Dům zadarmo vs. dvě patra za 86 milionů

Nad tím, co by v jiných částech republiky vypadalo podivně, se zde nikdo ani nepozastaví.

Bývalé obchodní středisko, které dostal hokejový klub Brumov-Bylnice darem | Foto: Markéta Chaloupská

Jednoho dne totiž přišel do Vaňkova hokejového klubu podnikatel Petr Tankó. Klub obdaroval.

Nedal mu ale na nové dresy nebo kyblík puků, což je běžné. Klub od něj dostal rovnou celý dům - bývalé obchodní středisko, které leží asi sto metrů od stadionu.

„O té budově řekl Petr Tankó viceprezidentovi našeho klubu. Jestli ju chceme, takže ji dá hokejovému klubu. Ne Jaroslavu Vaňkovi,“ popisuje transakci náměstek Vaněk.

Dar v ceně milionů korun tedy získává klub, kterému prezidentuje náměstek krajské police.

Už to samo o sobě zní podivně. Přitom tu nešlo o malé peníze.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si, jak na celou věc reportéři Radiožurnálu přišli, a další překvapivé detaily

„Pro nás ta budova neměla velkou hodnotu. Vím, že kdybych ji prodal, tak by to bylo za nějaký milion, dva. Za takovou cenu jsme ji, myslím, koupili v dražbě," říká podnikatel Petr Tankó.

Ani tím to ale nekončí. Stejný podnikatel totiž nedlouho před tím udělal s policií dobrý obchod.

Krajská policie, v jejímž vedení je i Vaněk, od jeho firmy koupila za 86 milionů dvě patra budovy v bývalém Baťově areálu uprostřed Zlína.

My žijeme trošku jinak‘

„My jsme kupovali dvě patra pro sídlo krajského ředitelství od společnosti, ve které Petr Tankó figuroval," vzpomíná na transakci krajský ředitel Koutný.

Zimní stadion Brumov-Bylnice | Foto: Markéta Chaloupská

Na tom, že si policie vybrala pro své sídlo zrovna budovu, kterou prodával pozdější sponzor milovaného klubu jeho náměstka, nevidí nic divného.

„Nevidím v tom žádnou spojitost," dodává Koutný.

A stejně mluví i samotný Vaněk. Na Zlínsku si lidé podle něj prostě pomáhají.

„To jste možná vy v Praze. My žijeme trošku jinak," říká.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministr vnitra Milan Chovanec už nechal celou věc prošetřit

Naneštěstí pro vedení zlínské policie ministr vnitra Milan Chovanec není z Valašska, ale z Plzně. A tam se podobnému jednání říká přinejmenším střet zájmů. Stejně jako ve zbytku země.

„Střet zájmů v tom na první pohled vidím. Je třeba to prošetřit a primárně prošetřit, jestli se ta budova kupovala za cenu v čase a místě obvyklou. Pokud by to tak nebylo, tak to vnímám jako velký problém," říká Chovanec, který už inicioval kontrolu ve zlínském ředitelství.

Z nadcházejících problémů si ale Vaněk těžkou hlavu nedělá. "Víte, co vám řeknu? Špatná reklama, taky reklama," reagoval náměstek Vaněk.

Ministr vnitra chce prověřit poměry ve vedení zlínské policie. Znepokojilo ho množství stížností. Mezi policejními šéfy z Moravy vládnou už delší dobu ostré spory.

Menší, holohlavý, svérázný Valach Jaroslav Vaněk udělal u policie kariéru. Původní profesí traktorista začínal jako řadový okrskář. Dotáhl to až na náměstka celé jihomoravské policie a doktora práv.

Nyní je policejním náměstkem ve Zlíně. Kam přišel, tam vyvolal rozruch. Vždy měl ale kolem sebe přátele, kteří mu na jeho cestě pomohli.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si první část rozhovoru reportéra Janka Kroupy s oběma aktéry. Jako první odpovídá vždy plukovník Šabršula, druhý pak jeho nadřízený, náměstek Vaněk

Jedním z nich byl i plukovník Bronislav Šabršula, donedávna okresní ředitel policie v Uherském Hradišti.

„Bral jsem to tak, že všechny ty nestandartní postupy, které vykonával, jsou v zájmu dobrých věcí a v rámci vnitroslužebního boje,“ tvrdí Šabršula.

S Vaňkem se znají z policejní akademie. Byli opravdu blízcí přátelé, ale ve zlém se rozešli.

Úhlavní nepřátelé

Šabršula totiž odmítl dát Vaňkovu synovi - též policistovi - dobrozdání, aby mohl studovat vysokou školu za státní peníze.

plk. JUDr. Jaroslav Vaněk a plk. JUDr. Bronislav Šabršula | Foto: Policie ČR

Teď jsou z nich úhlavní nepřátelé. Šabršula obviňuje Vaňka z šikany a začal veřejně mluvit o jeho dalších přešlapech.

Podle něj se má u zdejší policie dobře jen ten, kdo Vaňkovi slouží. Třeba tak, že brigádničí na zimním stadionu v Brumově.

Kdo se vzepře, toho prý čeká trest nebo vyhazov. A jak teď mluví o Šabršulovi Vaněk?

„Je to stáťák, prachobyčejnej stáťák, který používá státobezpečnostní ty, aby škodily...,“ připomíná bývalý příslušník SNB Vaněk, že jeho někdejší kamarád Šabršula, sloužil za minulého režimu u StB.

Přehrát

00:00 / 00:00

Druhá polovina rozhovoru. I v té plukovník Šabršula odpovídá jako první, druhý pak mluví jeho nadřízený, náměstek zlínské policie Vaněk

Faktem je, že Šabršula není žádným jasně kladným hrdinou. Od dubna je mimo službu kvůli podezření, že řídil opilý.

„Tohoto policejního důstojníka důvodně podezíráme ze spáchání závažného přestupku v dopravě,“ řekla k tomu v dubnu policejní mluvčí Jana Macalíková.

Šabršula v celém případu vidí Vaňkovu pomstu. Přitom ještě když byli přátelé, koupil mu na stadion nové pisoáry.

Stadion v Brumově je Vaňkovým splněným snem. I nyní panuje čilý ruch. Přistavuje se restaurace a ubytovna, natírá se plocha pro kluziště. Stadionem nás provází Vaňkův syn Jakub:

„Tak můžeme tudyma bokem to projít, tady sú tribuny, hentam jsou šatny, Tady je šatna, oni jsou vlastně všechny tři stejné, ta a ta podtím je úplně stejná…“

Vypadá to, že na podivných vztazích mezi důstojníky ze Zlínska, zatím opravdu vydělali jen Brumovští hokejisté.

Budova, kterou dostal hokejový klub Brumov-Bylnice zadarmo | Foto: Markéta Chaloupská

Markéta Chaloupská, Janek Kroupa, Antonín Viktora Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme