Ivan Trojan slaví padesátiny. Zůstává jedním z nejobsazovanějších herců

Neurotický Ondřej v Samotářích, Petr v Příbězích obyčejného šílenství, outsider Václav ze stejnojmenného filmu nebo štábní strážmistr Jarý z Četnických humoresek, tím vším ale výčet slavných rolí Ivana Trojana zdaleka nekončí. Populární český herec dnes slaví padesáté narozeniny.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čtvrtá hvězda - Ivan Trojan

Čtvrtá hvězda - Ivan Trojan | Foto: oficiální Facebook seriálu Čtvrtá hvězda

Přitom nechybělo moc a Ivan Trojan se mohl místo herectví věnovat basketbalu. Finální rozhodnutí padlo až na střední škole.

„Musel jsem se rozhodovat, jestli basket budu dělat dál vrcholově, nebo ne, a kdybych měl o deset centimetrů víc, tak bych asi nakonec dělal ten sport. Ale profesorka na češtinu, i spolužáci, mě pořád přemlouvali, že jsem komediant, a že bych měl jít na herectví,“ vzpomíná.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž k padesátinám herce Ivana Trojana připravili Tomáš Pilát a Marek Blaho

Vystudoval DAMU a přišla angažmá v Realistickém a Vinohradském divadle v Praze. Dnes je nezastupitelnou oporou také Dejvického divadla.

A jde z filmu do filmu. Samotáři, Jedna ruka netleská, Příběhy obyčejného šílenství, Smradi či Václav a televizní seriály Četnické humoresky nebo Čtvrtá hvězda, to jsou jen některé z mnoha titulů, v kterých se objevil.

Za své herecké výkony získal i řadu cen. Například za ztvárnění kapitána Hakla ve filmu Davida Ondříčka Ve stínu získal už svého pátého českého lva.

Důležitou roli Ivan Trojan sehrál i v televizní minisérii a filmu Hořící keř. Ten režírovala Agnieszka Hollandová.

„Ivan Trojan je jeden z nejkrásnějších herců, se kterým jsem pracovala. Nejen kvůli tomu, že je skvělý herec, ale také kvůli tomu, že je výjimečný člověk,“ říká režisérka.

Životní i umělecké krédo Ivana Trojana zní:

„Má smysl bojovat s nespravedlností? Má smysl bojovat za pravdu? Čím nás bude víc, tím máme větší naději a šanci. A já jsem rád za lidi, kteří to třeba zaplatili životem nebo zdravím,“ uvádí.

A to, že se svého kréda drží, dokazuje denně. Třeba účastí na charitativních projektech.

Tomáš Pilát, Anna Maňourová, Marek Blaho Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme