Proruští separatisté se stahují do velkých měst ukrajinského Donbasu

Ukrajinský prezident Petro Porošenko nařídil poskytnout okamžitou humanitární pomoc obyvatelům osvobozeného Slavjansku. Nad baštou proruských povstalců už visí ukrajinské vlajky. Proruští povstalci opouštějí své pozice a stahují se do velkých měst.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ukrajinští vojáci hlídkují v centru Slavjansku, odkud se proruští separatisté stáhli

Ukrajinští vojáci hlídkují v centru Slavjansku, odkud se proruští separatisté stáhli | Zdroj: Reuters

Obyvatelé Slavjansku prožili více než měsíc ve sklepech, bez vody a elektřiny. Do města by v nejbližších hodinách měly dorazit kamiony s chlebem, vodou, cukrem a konzervami s masem.

Prezident Petro Porošenko nařídil, aby neprodleně začaly opravy elektrické a vodovodní sítě. Varoval ale před vítěznou euforií.

„Situace zůstává velmi těžká, teroristé upevňují své pozice ve velkých městech. Čeká nás ještě hodně problémů, a protiteroristická operace proto musí pokračovat,“ uvedl prezident.

Většina proruských ozbrojenců se i s vojenskou technikou stáhla do Doněcku. Střelba a výbuchy se celý večer a noc ozývaly hlavně z oblasti doněckého mezinárodního letiště, které částečně zůstalo pod kontrolou ukrajinských sil.

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme