Každý úřad skladuje zabavené či zajištěné věci po svém. Stát chce sklady sloučit a ušetřit

Stát každoročně zabavuje věci za stovky milionů korun. Musí je skladovat, hlídat a opatrovat, než dojde k soudu a než třeba definitivně propadnou státu nebo se vrátí majiteli. To také stojí hodně peněz. Blýská se ale na lepší časy. Zabránit mrhání prostředky chce náměstek ministra financí a pověřený šéf Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových Ondřej Závodský. V zavedené praxi prý chystá řadu změn.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sklad (ilustr. foto)

Sklad (ilustr. foto) | Foto: Fotobanka stock.xchng

Poměrně malý sklad leží přímo v pražské budově Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových. Nachází se zde předměty nejrůznější, které většinou pocházejí z trestné činnosti. Nachází se tu i kolo.

„Dostáváme rozsudek a rozsudek je, že propadlo státu,“ vysvětluje místní úřednice.

Mezi skladovanými věcmi je i řada padělků. „Dejme tomu zhruba 95 procent těchto věcí se zlikviduje,“ dodává její kolega.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak by mohl stát ušetřit sloučením skladovacích prostor různých institucí, zjišťoval Ľubomír Smatana

Ostatní prostory má úřad roztroušené po republice a k tomu mají další sklady celníci, policisté a některé další státní organizace. Kdyby to patřilo pod jednu střechu, stát ušetří.

„Existují poloprázdné sklady, existují přeplněné sklady, některé části státní správy si naopak pronajímají určité prostory,“ shrnuje náměstek ministra financí pro majetek státu Ondřej Závodský a pokračuje:

„Věřím, že počátkem příštího roku dojde k jednoznačným úsporám. Nicméně již teď na základě některých nelegislativních dohod už dochází ke sjednocení.“

Ondřej Závodský je nevidomý advokát, který už v minulosti upozorňoval na plýtvání a na možnou korupci na ministerstvu vnitra, kde pracoval. Kvůli tomu ho nadřízení přesunuli na nižší pozici.

Ondřej Závodský | Foto: Webové stránky Ondřeje Závodského

Teď má ale podporu ministra financí a věří, že se mu podaří výrazně zlevnit provoz státní správy. Momentálně prosazuje, aby pro stát začali pracovat i odsouzení k veřejně prospěšným pracím. Odsouzení by mohli sekat trávu, vyklízet byty, udržovat státní majetek, což je činnost, kterou doposud dělají najaté soukromé firmy.

Podle Závodského by mohl stát stejným způsobem zaměstnávat odsouzené přímo ve věznicích.

„Péči o padělky oděvů nebo obuvi. Tak aby některé věznice mohly být vyhrazeny na změnu těchto oděvů tak, aby se tam zneškodňovaly ty znaky, svědčící o tom, že to prostě napodobuje určitou chráněnou značku,“ dodává.

Ľubomír Smatana, mad Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme