Akce Daruj krev s ČRo nabízí nově více termínů i možnost přihlásit se přes internet

Akce Daruj krev s Český rozhlasem má novou podobu. Dosud mohli dárci přicházet v rámci akce čtyřikrát do roka v konkrétní den. Nově si mohou díky jednoduchému formuláři na internetu vybrat jak transfuzní stanici, tak termín, který se jim nejlépe hodí. Do projektu se zapojily desítky stanic po celé České republice – aktuálně nabízejí termíny až do 14. července.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Daruj krev s českým rozhlasem, Tereza Stýblová

Daruj krev s českým rozhlasem, Tereza Stýblová | Foto: Filip Jandourek

Cílem akce je oslovit zejména prvodárce. Jednak je obecně dárců krve méně, než by bylo potřeba, a také je třeba nahradit ty, kteří z registru vypadnou.

Poprvé v životě se rozhodla darovat krev třeba čtyřiatřicetiletá Věra Piliárová z Boru u Tachova. Odhodlávala se prý měsíc.

Přehrát

00:00 / 00:00

O novinkách v projektu Daruj krev s Českým rozhlasem natáčela redaktorka Jana Kosová

„Před měsícem šla kamarádka z práce, a ta řekla, že to bylo úplně v pohodě,“ popsala. „Bála jsem se opravdu hodně, ale dobrý,“ dodala.

Aby se takových lidí našlo víc, rozhodl se Český rozhlas akci podstatně rozšířit.

„Akce Daruj krev s Českým rozhlasem probíhala velice úspěšně, ale jenom ve čtyřech regionech – v Brně, Hradci Králové, v Olomouci a u nás v Plzni, ale protože to je velmi bohulibá akce, tak se Český rozhlas rozhodl to rozšířit na všechny regiony a pokud možno na všechny transfuzní stanice a díky tomu zasáhnout mnohem větší okruh především prvodárců, které transfuzní stanice potřebují,“ uvedl Pavel Bouda z oddělení komunikace Českého rozhlasu Plzeň.

Bouda připomněl, že když se lidé na webových stránkách projektu zaregistrují jako potenciální dárci, mohou také získat slevu na produkci Radioservisu, tedy vydavatelství Českého rozhlasu, nebo dárek od Všeobecné zdravotní pojišťovny, která se stala partnerem projektu.

Zrovna v Plzni mají lidé nejbližší možnost přijít darovat krev ve čtvrtek 3. července.

„Pro nás je to vždycky akce propagace dárcovství, která je pozitivní, a hlavně v období kolem prázdnin a před prázdninami, kdy chodí méně lidí, jsme strašně rádi, když se nějakým způsobem význam dárcovství propaguje. Pro nás to znamená pouze to, že musíme očekávat, že ve dnech, ke kterým jsme se přihlásili a kdy tato akce u nás probíhá, musíme počítat třeba s větším počtem dárců a eventuálně s větším přísunem prvodárců,“ poznamenala primářka Transfuzního oddělení Fakultní nemocnice Plzeň Růžena Herynková.

A jaké podmínky by měl prvodárce splňovat? Těmi základními jsou věk od 18 do 60 let a dobré zdraví.

„Ta zdravotní kritéria si většinou posoudíme my tady,“ uvedla Růžena Herynková, která navíc dodala, že by dárce neměl chodit hadový a také by neměl před odběrem jíst nic tučného.

Novými tvářemi akce Daruj krev s Českým rozhlasem se stali přímo zaměstnanci Českého rozhlasu: zahraniční zpravodaj Robert Mikoláš, sportovní redaktor Tomáš Kohout a moderátorka Tereza Stýblová. Vizuálním znakem kampaně je vyhrnutý rukáv na pravé ruce.

Ambasadoři projektu Daruj krev s Českým rozhlasem | Foto: Khalil Baalbaki

Jana Kosová, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme