Odbory požadují vyšší platy pro zaměstnance státní správy. Jinak hrozí protesty

Odboráři požadují, aby se od příštího roku zvýšily platy zaměstnanců státní správy o 3,5 procenta, jinak prý budou na podzim protestovat. V České televizi to řekl šéf Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula. Podle něj je důležité, aby přidáno dostali všichni pracovníci úřadů, a ne jen někdo. S vládou o tom chce jednat na tripartitě na konci července.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Městský úřad, úředník, (ilustrační foto)

Městský úřad, úředník, (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

„Situace je vážná a Českomoravská konfederace odborových svazů je netrpělivá. Pokud se situace nevyřeší, dá se očekávat, že odbory podniknou v počátečních měsících podzimu protestní akce," uvedl Středula.

Odboráři si dosud spolupráci a jednání s vládou Bohuslava Sobotky (ČSSD) velmi pochvalovali. Řada záměrů kabinetu se shoduje s jejich návrhy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Požadavky odborářů přiblížil předseda Odborového svazu státních orgánů a organizací Jan Rovenský

Vláda v rozpočtu počítá se zvýšením sumy na platy o 3,5 procenta. Podle Středuly to ale nezaručuje, že si skutečně přilepší všichni pracovníci.

„Je to jak pohádka od Hanse Christiana Andersena. Na jedné straně někdo slibuje 3,5 procenta, pak že se musí napravit staré chyby, pak že se musí přidat podle zákona o státní službě. Lidé možná dostanou 200 či 300 korun,“ dodal odborový předák.

Podotkl, že prvních pět platových tříd je pod hranicí minimální mzdy. Odbory už dříve požadovaly, aby se o 3,5 procenta upravily platové tabulky.

O zajištění dostatečného množství financí na růst platů chtějí odbory s vládou jednat koncem července na tripartitě. Téma chtějí probrat i při diskusi o státním rozpočtu začátkem září. Ministryni práce předáci požádali, aby jim zprostředkovala schůzku se šéfem resortu financí.

Odboráře podpořil Štěch

„Jednání probíhají a budou probíhat nejméně do poloviny září, než proběhne na Radě hospodářské a sociální dohody vyjádření ke konečnému návrhu státního rozpočtu. Do té doby se samozřejmě žádné protestní akce jakéhokoliv charakteru určitě konat nebudou, protože tuto oblast bereme jako vyjednávání. Těch vyjednávání bude řada. A potom vyhodnotíme situaci a domluvíme se, jakým způsobem budeme postupovat,“ upřesnil předseda Odborového svazu státních orgánů a organizací Jan Rovenský.

Šéf Senátu Milan Štěch (ČSSD), který byl sám v minulosti předsedou ČMKOS, dnes požadavky odborů podpořil. Na situaci chce prý upozorňovat politiky.

Řekl také, že původní návrh počítal s rychlejším růstem výdělků ve veřejném sektoru. Zvýšení se mohlo financovat z vyšších daní pro firmy či z nových sektorových daní, podotkl šéf horní komory.

„Pokud se chceme přiblížit životní úrovni západních zemí, musí mzdy růst rychleji,“ upozornil Štěch v České televizi. Politici by podle něj měli mít větší odvahu k rychlejšímu přidávání.

ČTK, Jakub Šídlo, Jan Richter Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme