Řidiče čeká o prázdninách další omezení na D1, budou se stavět i dva mosty

Poslední dva víkendy v červenci čeká řidiče na dálnici D1 úplná uzavírka. Stavbaři totiž potřebují nad úsekem mezi Šternovem a Psářemi znovu postavit mosty, které loni zbourali. Řidičům pak zkomplikuje dopravu i připravované omezení na dálnici u Průhonic.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

modernizace dálnice D1

modernizace dálnice D1 | Foto: Libor Plíhal

Dva mosty na úseku Šternov – Psáře musí stavbaři postavit v době, kdy je nejmenší provoz. Vyzkoušeli si to už loni v září s mostem u Děkanovic. Další dva mosty ale budou stavět v červenci právě na pátém úseku.

„Zatím předpokládáme, že by se tyto akce mohly uskutečnit v noci z 12. na 13. a z 19. na 20. července. Jedná se o nadjezdy v kilometru 42,6 a 47,8 dálnice, které nemají středový pilíř, a musí být tedy montovány najednou,“ přibližuje Jan Skovajsa z ministerstva dopravy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dálnici D1 čeká další úplná uzavírka. Kdy a kde, zjišťoval redaktor Petr Jansa.

Provoz na dálnici se podle něj zastaví v průběhu noci hned čtyřikrát. „Dojde k uzavření dálnice zhruba na jednu hodinu, kdy budou mít osobní auta doporučenou objízdnou trasu.“

Řidiči se také budou muset vypořádat s opravou dálnice D1 u Prahy. Mezi Chodovem a Průhonicemi přijdou na čtvrt roku o jeden ze tří jízdních pruhů.

„Celá oprava bude probíhat mezi 5,5. a 1,5. kilometrem, kde dojde k obnově koberce. Omezení bude probíhat v režimu 2+2. Začátek bude druhý týden v červenci a bude probíhat do konce října tak, aby celý pravý pás z pohledu od Brna byl obnoven a dokončen,“ popisuje generální ředitel Ředitelství silnic a dálnic Jan Kubiš.

Stavbaři by měli začít u Prahy pracovat 10. července, ale už od 8. července se bude stavět dopravní značení a silničáři budou vymezovat zmíněné dva jízdní pruhy v každém směru.

Modernizované úseky

Řidiči musí také počítat v průběhu prázdnin s modernizovanými úseky. V nich se jezdí a bude jezdit po celé léto způsobem 2+2 jízdní pruhy s omezenou rychlostí na 80 km/h. Tedy jako doposud.

Jen na přelomu července a srpna bude na úsecích u Šternova, Lokte a Jihlavy doprava převedena na opačnou polovinu dálnice tak, aby mohla pokračovat modernizace v opačném směru. ŘSD se pak připravuje i na zvýšený provoz v těchto úsecích.

„Jsme domluveni s odtahovými společnostmi tak, že v nejvytíženějších dnech, kdy je dopravní intenzita největší, tedy začátek a konec prázdnin, posílí počet vozidel pro odtahy,“ upozorňuje Kubiš.

Navíc budou podle něj řidiči daleko dříve varováni, že se blíží k modernizovaným úsekům a k případným kolonám. „Ať už jsou to mobilní pásy, mobilní značení tak, abychom řidiče více a intenzivněji upozorňovali na to, že se dostávají do omezení v modernizovaných úsecích.“

Kromě modernizace a oprav u Prahy pak silničáři žádné rozsáhlejší omezení na dálnici D1 na dobu prázdnin neplánují.

Petr Jansa, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme