Lidé v Nové ulici v Českých Budějovicích by rádi grilovali v parku před školou

Českobudějovičtí radní znovu projednají žádost o veřejné grilování v centru města. Obyvatelé Nové ulice v Českých Budějovicích chtějí totiž před tamní školou grilovat. Radní jim to ale už jednou nepovolili. Místní mezitím grilovací místo připravili, pořídili gril a o povolení požádali znovu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Grilování

Grilování | Foto: Fotobanka stock.xchng, John Byer

S nápadem na grilovací místo přišlo občanské sdružení Na půl cesty, které je spojené s literární kavárnou Měsíc ve dne. Grilování mělo podle organizátorů celé akce sblížit místní obyvatele.

Někteří jsou totiž starousedlíci a jiní se tam nastěhovali do nově opravených nebo postavených domů. Žije tam i několik cizinců. Problém - ostatně jako na mnoha dalších místech Českých Budějovic - je v tom, že se lidé vzájemně neznají, mnohdy se ani nezdraví. Společné grilování by mělo pomoci „prolomit ledy."

Mezi českobudějovickými radními se ale pro nápad doposud nenašla potřebná nadpoloviční většina hlasů. Místní se na radnici obrátili už na jaře, přímo na místě se pak konalo šetření.

Zastánci grilování tam sami navrhovali pravidla, jak by to mělo fungovat. Nicméně na posledním červnovém zasedání rady zvedlo ruku pro jen 5 radních a potřeba je nejméně 6 hlasů.

Pokud dnes bude účast na zasedání rady větší než minule, možná bude výsledek jiný.

Nová ulice začíná u polikliniky Sever, kde je zmiňovaná kavárna, hned za ní základní škola a před školou je malý parčík. A právě tam by grilovací místo mělo být.

Grilovat by se tam, pokud to radní povolí, mělo jen o prázdninách. Obyvatelé ulice si už pořídili gril a parčík připravili. Dosud totiž byl v zanedbaném stavu.

Argumenty pro a proti

Odhadnout výsledek hlasování není úplně jednoduché. Veřejné grilování má mezi radními své zastánce, ale samozřejmě i odpůrce.

Argumenty pro jsou takové, že veřejná grilovací místa by mohla zlepšit povědomí lidí o místě, ve kterém bydlí, zlepšit komunitní život, který dobře funguje například v Německu nebo v Rakousku, ale i v menších českých obcích.

Dalším argumentem pro je oživení veřejného prostoru, který v Českých Budějovicích často funguje jen jako dopravní tepna a parkoviště.

Argumenty proti se zase opírají o obavy, že by pak v Českých Budějovicích mohl chtít grilovat každý, což by se ale některým lidem nemuselo líbit.

Existují například obavy z porušování nočního klidu, vytváření smetišť a podobně. V mnoha ohledech se tomu ale dá zabránit vytyčením pravidel.

A taková si už lidé z Nové ulice také určili. Například: grilování by končili v 10 hodin večer, udržovali by pořádek a gril by vždy po akci odstanili.


Zvětšit mapu

Martin Pokorný Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme