I vaše dítě může brát drogy, varují rodiče policisté. Testy lze koupit v lékárně

Jak poznat, že vaše dítě zrovna zkouší drogy? Spolehlivě to zjistí jen testy, které se prodávají v lékárnách nebo drogériích. Rodičům je připomíná teď o prázdninách i policie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Drogový tester, test na drogy

Drogový tester, test na drogy | Foto: Filip Jandourek

Jednorázové testy na drogy doporučují rodičům třeba karlovarští policisté. Sami je při práci používají a řada lidí podle nich neví, že se dají i běžně koupit pro domácí potřebu.

Neznají je ani někteří rodiče v Praze. „O tom nevím. Ale odhadnout se to dá i jinak, syn na okraji toho balancoval. Když hraje v kapele,“ řekl jeden z oslovených Pražanů.

Neinformovanost rodičů potvrzuje i Zuzana Bílková z velké lékárny v pražské Krči. Testů na marihuanu nebo pervitin prodá za půl roku jen pár.

„Prodáváme testy na přítomnost kokainu, THC, extáze, pervitinu, marihuany, metamfetaminu i opiátů. Jsou v prodeji dva druhy, testy ze slin a z moci. A různé kombinace přítomnosti látek,“ popisuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Také signálech, které mohou rodiče upozornit, že jejich dítě užívá drogy, natáčela reportérka Veronika Hlaváčová

Testy stojí od 80 do 300 korun. Ty, které potřebují k výsledku moč, fungují na podobném principu třeba jako těhotenské testy.

„Liší se samozřejmě podle výrobců. Vyhodnocení je řádově po několika minutách,“ dodává.

První signály toho, že dítě bere drogy, by rozhodně nepodceňoval ani Marian Koranda. Pracuje jako primář Dětského a dorostového detoxikačního centra pražské nemocnice pod Petřínem. Chodí k němu hlavně 16 nebo 17letí.

Jak řekl Českému rozhlasu už před časem, radí sledovat podrážděné chování nebo špatný spánek.

„Například obrácení denního režimu. V noci dítě nespí, má tendenci chodit někde venku. Přes den zase spavost. Přicházejí i signály ze školy, že dítě usíná. Jde především o komunikaci mezi dítětem a rodičem,“ vysvětluje lékař.

Exorcista umí mimo jiné přivézt lidi do stavu hypnózy | Foto: Stock Exchange, Kevin van Belle

Pokud se u dítěte drogy potvrdí, měl by se rodič poradit s odborníkem a reagovat přiměřeně.

„Obecně jsou v rodinách dva extrémy. Na jednu stranu před tím problémem rodiče zavírají oči, druhý extrém je, že po prvním odhalení marihuany začnou ‚plašit‘. Dítě sledovat a stíhat za jakýkoliv projev,“ dodává Koranda.

Pokud dítě test na drogy odmítne, je to další signál, že něco není v pořádku.

Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme