Indický Tádž Mahál je třeba vyčistit. Dostane pleťovou masku z bahna.

Bílý mramor monumentálního Tádž Mahálu žloutne, a tak ho památkáři chtějí vyčistit. Znovu. Naposledy to udělali před šesti lety. I tentokrát se při čištění uplatní kosmetické zkušenosti indických žen s pleťovou maskou z bahna.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tádž Mahál

Tádž Mahál | Foto: Corbis

Tádž Mahál byl od svého postavení v 17. století zatím čištěný třikrát. V letech 1994, 2001 a zatím naposledy v roce 2008.

Památník totiž stojí nedaleko průmyslového města Agra a poblíž je také ropná rafinerie. Znečištění vzduchu je kvůli tomu v oblasti velké a bílý mramor Tádž Mahálu se rychle špiní a ztrácí svůj třpyt a lesk.

Čistící metoda indických archeologů je založená na tradiční kosmetické proceduře, kterou hojně využívají Indky - na pleťové masce.

Bahno, slunce, kartáče a voda

Mramor Tádž Mahálu natřou asi dvoumilimetrovou vrstvou bahna, která se nechá zaschnout. A jak pak bahno schne, vstřebává saze i všechny ostatní nečistoty.

Pak jen zbývá mramor očistit měkkými kartáči a opláchnout destilovanou vodou.

Minule přišlo vyčištění Tádž Mahálu na nějakých 24 tisíc dolarů, to je zhruba půl milionu korun.

V roce 2008 trvala celá procedura půl roku. Odborníci totiž monument čistili po částech tak, aby ho nemuseli uzavřít pro turisty.


Zvětšit mapu

mkp, Tea Veseláková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme