Islamisté vyhlásili na ovládaných územích v Iráku a Sýrii novodobý chalífát

Skupina Islámský stát v Iráku a Levantě (ISIL), která v posledních týdnech ovládla velká území na severozápadě Iráku a kontroluje i některé oblasti v Sýrii, dnes podle agentury AFP vyhlásila chalífát pod názvem Islámský stát. Do jeho čela se postavil vůdce ISIL abú Bakr Bagdádí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Povstalci ISILu dobývají další města v Iráku, ale mají i další cíle – hrozí útokem také Jordánsku a varovali, že džihád přenesou i do Libanonu, pásma Gazy a na egyptský Sinajský poloostrov, píše nezávislý novinářský server Gatestone Institute

Povstalci ISILu dobývají další města v Iráku, ale mají i další cíle – hrozí útokem také Jordánsku a varovali, že džihád přenesou i do Libanonu, pásma Gazy a na egyptský Sinajský poloostrov, píše nezávislý novinářský server Gatestone Institute | Zdroj: ČTK

V posledních měsících získal Bagdádí mezi bojovníky takzvané svaté války větší vliv než nynější vůdce teroristické sítě Al-Káida Ajmán Zavahrí. Zavahrí žije už deset let na afghánsko-pákistánském pomezí a členy své organizace oslovuje prostřednictvím videa.

Bagdádí naproti tomu obsazuje města, zmobilizoval množství lidí a zabíjí své odpůrce v Sýrii a Iráku. Bagdádí odepřel poslušnost, když mu velitel Al-Káidy nařídil, aby ISIL vyklidil pole v Sýrii a přenechal tamní operace odnoži Al-Káidy, frontě An-Nusra.

V Iráku přistály první ruské stíhačky, vláda je nasadí do boje s radikály

Číst článek

ISIL v Sýrii dále bojuje, a to nejenom proti režimu prezidenta Bašára Asada v Damašku, ale také proti An-Nusře, jejíž velitelé ale v posledních týdnech rovněž přecházejí na stranu ISIL.

První chalífát vznikl po smrti proroka Mohameda v roce 632. Šlo nejen o náboženskou instituci, ale i o státní útvar, který zahrnoval veškerá území ovládaná muslimy a ve kterém bylo striktně uplatňováno islámské právo šaría. Poslední – osmanský – chalífát zrušil v roce 1924 turecký prezident Mustafa Kemal Atatürk.

ČTK, Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme