Islámský chalífát chce vládnout od syrského Aleppa až k irácko-íránským hranicím

Irácká armáda bojuje s islamistickými bojovníky o Tikrít, který leží asi 120 kilometrů severně od Bagdádu. Výpovědi svědků vyvrací dřívější prohlášení vlády, že město získala zpět pod svou kontrolu. Části Tikrítu jsou zdevastované leteckými útoky a téměř všichni z jeho čtvrt milionu obyvatel jsou na útěku. Islamisté, kteří Tikrít zatím úspěšně brání, mezitím vyhlásili chalífát.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kurdští vojáci při střetech s  radikály ze skupiny Islámský stát v Iráku a Levantě

Kurdští vojáci při střetech s radikály ze skupiny Islámský stát v Iráku a Levantě

„Abú Bakr Bagdádí je od nynějška imámem a chalífou pro muslimy na celém světě. Výrazy Irák a Levanta budou z oficiálního pojmenování organizace odstraněné a od data vyhlášení chalífátu se bude nazývat jen Islámský stát," říká na videonahrávce mluvčí organizace Abú Muhammad Adnání.

Přehrát

00:00 / 00:00

O oznámení založení chálífátu mluvil blízkovýchodní zpravodaj ČRo Štěpán Macháček

„Islámský stát už nemá důvod odkládat založení chalífátu. Vysocí představitelé organizace proto ustanovují chalífu pro všechny muslimy. Slibujeme věrnost šejchovi - učenci, který činí, co káže, vůdci, válečníkovi a synovi z rodu Proroka Mohameda. Slibujeme věrnost Abú Bakrovi Bagdádímu,“ hlásá dále na videonahrávce mluvčí Islámského státu Abú Muhammad Adnání.

Chalífát znamená vládu chalífy, hlavy všech muslimů, který vznikl poprvé již po smrti proroka Mohameda v roce 632. Pátý a posledních chalífát, osmanský, zrušil v březnu 1924 turecký prezident Mustafa Kemal Atatürk.
Pramen: ČTK

Chalífa Bagdádí bude podle slov mluvčího uplatňovat svou moc od syrského Aleppa na západě po iráckou provincii Dijála východně od Bagdádu.

Původ Abú Bakra Bagdádího sahá podle zveřejněného prohlášení až k rodině Proroka Muhammada.

Přehrát

00:00 / 00:00

O souvislostech vyhlášení Islámského státu komentátor Českého rozhlasu Jan Fingerland

Na území chálífátu má platit islámské právo šaríja, a to hlavně jeho středověká forma s krutými tělesnými tresty.

Tím, že organizace Islámský stát v Iráku a Levantě vypustila ze svého názvu Irák a Levantu, dává najevo, že už neusiluje pouze o tato dvě území, ale o vládu nad celým islámským světem.


Zvětšit mapu

Štěpán Macháček, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme