Zájem o kozí sýry roste i na českolipských farmářských trzích

Kozí sýry si postupně získávají stále větší oblibu. Přestože mají svou charakteristickou chuť, okruh konzumentů se neustále rozšiřuje a prý mohou působit i jako prevence některých onemocnění. Odborníci ale varují, že při konzumaci čerstvého kozího sýra i mléka se vyplatí opatrnost.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kozy na farmě Sosnová

Kozy na farmě Sosnová | Foto: Tomáš Mařas | Zdroj: Český rozhlas

Zvýšený zájem o kozí sýry zaznamenali i na českolipských farmářských trzích.

„Za ty čtyři roky stoupá počet zájemců, kteří nakupují, ptají se a zajímají. Obecné povědomí o zdravosti a chutnosti kozích sýrů se postupně ve veřejnosti zvětšuje," říká organizátor českolipských farmářských trhů Libor Uhlík.

„Návštěvníci z větších měst, kteří trošičku jdou s dobou a snaží se žít zdravě, zlepšit svůj životní styl, mají ten zájem obrovský," dodává.

„Tady dojíme kozy. To stání je pro čtyři kozy najednou. Není to úplně jednoduché, aby chodily prvničky, protože to neumí. I ručně jsme dojili. Bolí z toho ruce," říká Milena Krejzová majitelka kozí farmy v Sosnové u České Lípy.

Přehrát

00:00 / 00:00

O oblíbenost kozích sýrů i o jejich výrobu se zajímal reportér Tomáš Mařas

Kozu je možné za den podojit několikrát. „Nemyslím si, že by to mělo vliv na kvalitu. Dojíme dvakrát denně, ale znám experty, kteří dojí i třikrát. Dojí ráno v šest, potom ve dvanáct a večer třeba kolem sedmé hodiny," vysvětluje Milena Krejzová. Počet denního dojení nemá na kvalitu mléka podle ní vliv.

„Já bych neřekla. Je to spíš náročné pro tu kozu, aby ho třikrát denně vyrobila. Když je to ráno a večer, tak je to v souladu s přírodou i s tím, jak se to má dělat."

I Milena Krejzová, jako výrobce kozích sýrů, zaznamenala zvýšený zájem o kozí sýry.

„Oblíbenost stoupá. Vidíme to podle toho, kolik lidí sem jezdí. Jezdí sem stálí zákazníci, ale i ti, co přicházejí poprvé. Někteří přicházejí s tím, že mají rádi kozí sýry. Někteří na základě doporučení lékaře."

"Chtějí to zkusit, ale myslí si, že to bude hrůza. Ta kozinka je samozřejmě lehce cítit v závěru na jazyku, ale je to prostě kozí sýr."

Kozí sýry mají podle Krejzové i léčebné účinky: „Je to určitá prevence proti onkologickému onemocnění. Ve Francii to výzkumy, které jsou na toto téma, neustále prokazují."

Opatrnost je na místě

Konzumace sýru nebo mléka nemusí být bez rizika. Je důležité si ověřit jestli má chovatel povolení nejen na výrobu kozích sýrů, ale třeba i na prodej mléka. Jinak se člověk vystavuje riziku nakažení třeba encefalitidou.

„V letošním roce evidujeme tři případy. Dva jsou z Libereckého kraje a jeden z Mladoboleslavska. Nakazili se pitím mléka od jedné chovatelky," potvrzuje to Jana Prattingerová z liberecké krajské hygieny.

Výrobky z kozího mléka je třeba nakupovat od ověřených výrobců. Než se z kozího mléka začne vyrábět sýr, mělo by se pasterizovat. Tím se zničí některé patogení mikroorganismy.

mkp, Tomáš Mařas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme