Speciál přiveze ostatky českých vojáků. Na Hradě zavlaje černý prapor

Z Afghánistánu se vrátí odpoledne letecký speciál, který přiveze těla čtyř zabitých vojáků. Zemřeli po sebevražedném útoku teroristy z islamistického hnutí Tálibán. Smutečního ceremoniálu se zúčastní prezident Miloš Zeman. Na Pražském hradě bude státní vlajka na znamení smutku na půl žerdi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vojenský speciál

Vojenský speciál | Foto: Václav Mudra, www.olympic.cz

Do Afghánistánu odletěl vojenský speciál už ve středu večer. Vezl tam náhradníky, kteří doplnili počty českých vojáků na základně Bagrám.

Zpátky na letiště v pražských Kbelích má armádní letoun dosednout ve 13.10. Na palubě přiveze ostatky čtyř českých vojáků. Právě pro padlé se v Česku přes den chystá celá řada poct.

„Po přistání zde proběhne standardní smuteční ceremoniál se všemi vojenskými poctami. Je ohlášena účast prezidenta České republiky, pana Miloše Zemana. Samozřejmě zde budou vojáci z obou jednotek, odkud vojáci pocházeli, budou zde představitelé Armády České republiky, ministerstva obrany,“ popsala mluvčí generálního štábu armády Jana Růžičková.

Přehrát

00:00 / 00:00

O program smutečního ceremoniálu za české vojáky padlé v Afgánistánu se zajímal Jaroslav Gavenda

Rakve s ostatky budou zahalené v českých vlajkách. Ihned po vynesení z letounu je čestná armádní jednotka uloží na katafalky. Prezident Miloš Zeman chystá pro zesnulé vojáky vyznamenání in memoriam. „Existuje medaile Za hrdinství a samozřejmě, že jim bude udělena,“ ujistil.

Čtyři padlí vojáci se navíc dočkají podle všeho i armádních poct od ministra obrany Martina Stropnického z hnutí ANO. „Je dost pravděpodobné, že při té příležitosti budou in memoriam naši vojáci vyznamenáni, zvažuje se také – a je velmi pravděpodobná možnost - jejich povýšení, hlavně samozřejmě in memoriam,“ podotkl.

Pietní vzpomínka se plánuje i na Pražském hradě. Státní vlajka tam na znamení smutku zůstane svěšena na půl žerdi. Vedle ní bude vlát i smuteční černý prapor. Vláda navíc ve středu rozhodla, že se ve čtvrtek v poledne na památku vojáků, kteří zemřeli po útoku atentátníka, rozezní po celé republice na tři minuty sirény a zvony. Státní smutek ale Sobotkův kabinet nevyhlásí.

Armáda pozůstalým pomůže. Finančně i osobně

Armáda ale přislíbila, že pomůže rodinám vojáků padlých v Afghánistánu. A to nejen finančně. „Úhrada nákladů na pohřeb a souvisejících výdajů, jako je vdovský, případně sirotčí důchod, jako je jednorázové odškodné a další náhrady, které se v takových případech poskytují. Druhá rovina je osobní a probíhá naprosto neformálně, především na úrovni jednotek na základě toho, že se ti vojáci navzájem velice dobře znají a jsou mezi nimi hluboká pouta,“ řekl náčelník generálního štábu Petr Pavel.

Jednorázové odškodnění pro rodiny je jeden milion korun, ministr obrany ale může tuto částku ve výjimečných případech až zdvojnásobit.

V Afghánistánu zůstává nadále zraněný voják, který se léčí ve vojenské nemocnici v Bagrámu. Podle odhadu vedoucího českého zdravotního týmu zůstane v tamní nemocnici ještě minimálně 10 až 14 dnů.

Radiožurnál odvysílá ve čtvrtek komentovaný přímý přenos z příletu armádního speciálu, který přiveze ostatky čtyř zabitých vojáků. V 17 hodin pak začne k tématu hodinový speciál.

Afghánistán - Přehled úmrtí zahraničních vojáků (stav k 13. 7. 2014) | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

Simona Bartošová, Zuzana Petráňová, Jaroslav Gavenda Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme