Lunární modul Apolla dosedl před 45 lety na povrch Měsíce

Let kosmické lodi Apollo 11 se nesmazatelně zapsal do dějin objevování vesmíru. Vyvrcholil výstupem prvního člověka na povrch Měsíce. Lunární modul Apolla na něm přistál právě před 45 lety, 20. července 1969. Americká kosmonautika tak splnila cíl, který vytyčil osm let předtím prezident John Fitzgerald Kennedy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Apollo 11 na Měsíci - astronaut Buzz Aldrin instaluje seismometr

Apollo 11 na Měsíci - astronaut Buzz Aldrin instaluje seismometr | Foto: NASA

Kosmickou loď s trojicí astronautů Neilem Armstrongem, Buzzem Aldrinem a Michaelem Collinsem vynesla do vesmíru raketa Saturn. Odstartovala z Mysu Canaveral 16. července.

„Start Apolla 11 byl můj největší životní zážitek,“ vzpomíná publicista Karel Pacner, tehdy redaktor deníku Mladá Fronta.

„Představte si modré nebe, slunná Florida, na obzoru vidíte takovou ‚tužku‘, což je ten Saturn 5 s Apollem 11 a najednou se ta raketa zahalila do oblaků dýmů a plamenů. Nepatrně se začala třást země. Potom začala vyčuhovat špička rakety, která začala stoupat,“ popisuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

O výročí přistání člověka na Měsíci natáčel reportér Jaroslav Skalický

Apollo se třetí den po startu dostalo na oběžnou dráhu kolem Měsíce. Kroužil po ní velitelský modul Columbia pojmenovaný podle Kolumbiadě, obřím děle z romána Ze Země na Měsíc.

Geniální spisovatel Jules Verne v něm už sto let před historickým letem Apolla vylíčil, jak dělo, a právě z Floridy, vystřelí náboj se třemi dobrodruhy, kteří obletí Měsíc a vrátí se na Zemi.

Američtí astronauté tyto představy ještě překonali. 20. července se od Columbie oddělil lunární modul Eagle - Orel a s Armstrongem a Aldrinem na palubě se spustil k povrchu Měsíce.

„Měl sem dojem, že všechno funguje perfektně. Že to mají dokonale připravené a nemůže je nic zaskočit,“ vzpomíná.

„Orel přistál v Moři klidu,“ hlásili astronauté. Sledoval je při tom celý svět.

„Byli tam první. Bylo příjemné zjištění, že se tam vůbec lidi dostali. Byl jsem vzhůru do dvou v noci, je to něco, co už člověk nikdy nezažije,“ dodal publicista.

Mise Apolla 11 vyvrcholila několik hodin po přistání, kdy Armstrong a po něm Aldrin poprvé vystoupil na povrch jiného kosmického tělesa.

Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme