Obviněný Sarkozy sám obvinil část justice, že se zpolitizovala

Bývalý francouzský prezident Nicolas Sarkozy, který je obviněn z korupce, kritizuje část francouzské justice za to, že se podle jeho slov zpolitizovala. Vyjádřil se tak v rozhovoru, který večer poskytl rozhlasové stanici Europe 1 a televizi TF1.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bývalý francouzský prezident Nicolas Sarkozy je přivážen k výslechu na finanční policii

Bývalý francouzský prezident Nicolas Sarkozy je přivážen k výslechu na finanční policii | Zdroj: Reuters

"V naší zemi, která je zemí lidských práv a právního státu, jsou věci, které jsou organizovány. Francouzi je mají znát a v souladu se svým svědomím a s naprostou svobodou to posoudit," uvedl bývalý šéf státu podle serveru zpravodajské televize LCI.

"Všechno, co se děje, má o mně udělat obrázek, který není pravdivý. Chci říci těm, kteří nás poslouchají nebo sledují, že jsem nikdy nezradil jejich důvěru. Nikdy jsem nejednal v rozporu se zásadami republiky a právního státu," prohlásil Sarkozy.

Svým obviněním je ‘hluboce šokován‘. Dodal, že nežádá o žádné privilegium a jestli udělal chyby, ponese všechny následky.

Sarkozy je stíhán pro korupci, úplatkářství a porušení služebního tajemství. Pokud se případ dostane před soud, exprezidentovi hrozí až deset let vězení. Justice 59letého Sarkozyho vyšetřuje na svobodě.

Obžaloba je založená na telefonních odposleších. Vyplývá z nich, že se Sarkozy snažil nelegální cestou získat informace o vyšetřování, které se týká okolností financování jeho prezidentské kampaně.

Nicolas Sarkozy | Foto: Český rozhlas

ČTK, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme