Ministr průmyslu bude jednat s manažery NWR, firma nevylučuje prodej dolů na Ostravsku

Budoucnost těžby na Ostravsku bude řešit ministr průmyslu a obchodu. Jan Mládek si na dnešek domluvil schůzku s manažery New World Resources (NWR). Vlastník těžařské společnosti OKD se chce vymanit z dluhů a nevylučuje prodej černouhelných dolů. Klíčová budou jednání s věřiteli, která by měla skončit v září.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Horníci v dolech OKD

Horníci v dolech OKD | Foto: OKD, a. s.

Pro tisíce horníků na Ostravsku pokračuje období nejistoty. Všude vládne strach, potvrzuje dvaapadesátiletý Ota, který zrovna vychází z brány karvinské šachty.

„Ještě pět let zpátky to bylo všechno super a najednou konec. Hlavně aby to byl majitel, který tomu rozumí,“ přeje si Ota.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci na Ostravsku sleduje Andrea Čánová

Jeho kolega Milan vidí budoucnost černě: „Navazuje to jedno na druhé. Pokud krachne tohle, tak by to šlo pryč všechno.“

Ostravsko se svými továrnami funguje jako domino. Když se rozhoupe OKD, mohou popadat i další podniky, upozorňuje hejtman Miroslav Novák z ČSSD.

„Dneska je ve skupině OKD stále zaměstnáno zhruba 11 tisíc kmenových zaměstnanců, na které je navázáno zhruba 30 tisíc zaměstnanců v dodavatelských řetězcích. Zánik OKD a hlubinné těžby v Moravskoslezském kraji by znamenal nárůst nezaměstnanosti,“ konstatuje Novák.

NWR, která nevylučuje prodej dceřiné firmy OKD, byla loni ve ztrátě přes 970 milionů korun. Středem jejího byznysu je zejména koksovatelné uhlí, jeho cena ale loni výrazně klesla.

Vláda na počátku června podepsala s NWR dohodu o státní pomoci v souvislosti s útlumem těžby v Dole Paskov, která by měla pokračovat do konce roku 2017. Vláda zaplatí 600 milionů korun na sociální programy horníků.

Podle ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka bude dohoda mezi státem a NWR o finanční pomoci kvůli útlumu těžby v Dole Paskov platit i v případě, že by NWR dceřinou firmu OKD prodala. Přesto chce dnes o budoucnosti podniku s jeho zástupci ještě jednat.

NWR patří téměř ze dvou třetin skupině BXR, v níž má zhruba poloviční podíl podnikatel Zdeněk Bakala.

Zásoby na dolech NWR | Foto: Český rozhlas

Andrea Brtníková, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme