Záchranu životů v odlehlých částech jižní Moravy usnadní 12 nových defibrilátorů

Záchranná služba musí podle zákona přijet za pacientem do patnácti minut. I tato hraniční doba ale může být pro pacienty se zástavou srdce osudová. Jihomoravský kraj proto zakoupil 12 nových automatických externích defibrilátorů. Přijdou právě na ta místa, které mají záchranné týmy takříkajíc nejvíc z ruky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policisté v Benátkách nad Jizerou na Mladoboleslavsku získali od města defibrilátor

Policisté v Benátkách nad Jizerou na Mladoboleslavsku získali od města defibrilátor | Foto: Jana Huzilová

„Zahajte resuscitaci. Pro nápovědu k resuscitaci stiskněte blikající modré tlačítko.“ Takto promlouvá přístroj na toho, kdo ho používá. Obavy, že by si s ním laik nevěděl rady, jsou proto podle ředitele jihomoravské záchranky Milana Klusáka liché.

„Automatický externí defibrilátor dokáže diagnostikovat, kdy je potřeba jeho využití, a dokáže také účinně provést defibrilaci.“

Přehrát

00:00 / 00:00

O nových externích defibrilátorech na jižní Moravě natáčela redaktorka Martina Pelcová

„A protože umí česky, tak může vést člověka při masáži srdce v případě zástavy až do doby, než se podaří toho člověka oživit, nebo než přijede záchranná služba,“ vysvětluje ředitel Klusák.

Záchranářům to však do odlehlejších částí kraje trvá někdy i dvacet minut. Právě tam na základny hasičů přijde 12 nových přístrojů.

„Jde o lokality na jihozápadní hranici kraje, pak v oblasti Zbraslavska, na Blanensku v oblasti Olešnicka a v oblasti obcí kolem Kojálu. Na Břeclavsku jsou to potom Klobouky u Brna,“ přibližuje šéf záchranky.

Defibrilátor je lékařský přístroj používaný k defibrilaci, tedy zrušení fibrilace komor při kardiopulmonární resuscitaci. Defibrilátor je schopný elektrickým výbojem obnovit správnou činnost srdce.

U náhlé zástavy srdce totiž rozhoduje podle lékařky záchranné služby Barbory Zuchové každá minuta.

„S každou minutou klesá šance na přežití o deset procent. Když si vezmete, že i ve městě je dojezdová doba záchranné služby třeba osm minut, tak pořád je tam šance toho člověka daleko menší, než když je okamžitě provedená resuscitace s defibrilací,“ říká lékařka.

Po zařazení všech nových defibrilátorů bude v kraji 68 krabiček první pomoci.

Martina Pelcová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme