Ultralevicový radikál Batov debatoval s mladými komunisty o dění na Ukrajině

Komunistický svaz mládeže si pozval na debatu velmi kontroverzního hosta. Do Prahy přijel ultralevicový radikál z Ruska Alexandr Batov. Podle mladých komunistů se o současném dění na Ukrajině informuje jednostranně. Proto šéfa Ruské komunistické dělnické strany pozvali. Prostory k debatě jim poskytla Komunistická strana Čech a Moravy ve svém sídle.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Komunisté slaví 1. máj na pražském Výstavišti

Komunisté slaví 1. máj na pražském Výstavišti | Foto: Filip Jandourek

Pozdravem, kterým se v Československu komunisté oslovovali více než 40 let, zahájil besedu Ondřej Kazík z Komunistického svazu mládeže. Dvě hodiny pak své názory prezentoval ultralevicový ruský politik Alexandr Batov. Mluvil hlavně o situaci na Ukrajině.

„Vidíme, že ukrajinská armáda nešla na Krym a na druhé straně ruská vojska nešla na východ. Je to otázka domluvy mezi Ruskou federací a ukrajinskou současnou vládou. Prostí lidé bojují za svůj život a umírají. A za jejich zády se kapitalisté domlouvají,“ vysvětloval.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž z komunistické debaty připravil Jaroslav Gavenda

Podle komentátora Českého rozhlasu Libora Dvořáka je Batov příslušníkem klasické ruské agresivní ultra levice.

Beseda se konala v sídle KSČM. Vedení této strany ale říká, že podobné akce jsou v režii mladých komunistů. Místopředseda KSČM Jiří Dolejš dodává, že strana ani nevěděla, koho si svaz pozval a jeho výběrem není příliš nadšený.

„Jestli dotyčný člověk figuruje na seznamu velmi extrémně uvažujících lidí, tak mohu vyslovit jen přání, aby se naši mladí jejich vzorem příliš neřídili, a že si zachovají vlastní, dodám chladnou, hlavu, při besedě s takovými lidmi,“ popisuje.

Názory ruského komunisty si přišlo vyslechnout dvacet lidí, hlavně senioři a mladí lidé. Devatenáctiletý Karel je členem Komunistického svazu mládeže.

„Byly tam věci, které obohatily můj pohled a tak, jak to popsal soudruh Alexandr, že je to vlastně střet kapitálu, tak s tím bych se i ztotožnil, s tímhle názorem,“ uvádí.

Ministerstvo vnitra v roce 2006 Komunistický svaz mládeže rozpustilo kvůli obsahu jeho programu na webových stránkách. Před čtyřmi lety ale Pražský soud rozhodnutí ministerstva zrušil.

Anna Maňourová, Jaroslav Gavenda Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme