Startovné z běhu v pražské Stromovce pomůže vybavit nemocnici a nasytit děti ze slumu

Nadace Adra uspořádala poprvé ve své historii charitativní běh. Sportovci oběhli pražskou Stromovku, a podpořili tak děti z bangladéšského slumu Čalantika nebo nemocnici v etiopském městě Leko. Na startovném se podařilo vybrat 50 tisíc korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Park Stromovka v Praze

Park Stromovka v Praze | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

Běžíme pro život, ne o život – tak znělo motto prvního ročníku.

Stovky sportovců odstartovaly krátce před polednem. Běžci si mohli vybrat trasu v délce tři nebo deset kilometrů. Rozhodli se také, na který z humanitárních projektů jejich startovné poputuje.

Stomatoložky Markéta a Šárka přispěly na vybavení etiopské nemocnice, před časem tam totiž pracovaly. „Tam vůbec netuší, že existuje něco jako zubařské křeslo. Dostaly jsme pod okno kancelářskou židli,“ upozorňují.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti zjišťovala redaktorka Květa Moravcová

Těžký je ale také život ve slumu Čalantika v bangladéšské metropoli Dháce.

„Jsou to takové plechové boudy nad močálem, na kůlech. Odpad jde rovnou dolů pod místo, kde lidé bydlí. Ve slumu, který je svou rozlohou ne moc velký, bydlí asi 11 tisíc lidí,“ říká ředitel humanitární organizace Adra Michal Čančík.

Z návštěvy slumu se vrátil teprve nedávno. „Děti už od malička pracují. Není to jenom záležitost otce a maminky, je to záležitost celé rodiny. Sbírají odpadky – jak v močálech, tak v okolí. Staré plasty potom prodávají k recyklaci. Takto si třeba za den vydělají 10 až 15 korun,“ dodává.

Z vybraných peněz chce Adra nakoupit potraviny pro 50 dětí, které pak budou po čtvrt roku dostávat dvakrát denně teplé jídlo.

Vítězové tří kategorií si dnes doběhli pro medaile, které před lety na desetikilometrovém závodě v Etiopii vybojoval neznámý běžec, trofeje ale musel kvůli své chudobě prodat. Tím, že je Adra pověsila na krk dalším běžcům, vrátila medailím lesk.

Květa Moravcová, Eva Rajlichová, Iva Menšíková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme