Mohl jsem válku odvrátit, myslel si řidič Ferdinanda d'Este. ČRo natočil příběh Čecha Lojky

Konflikt, který změnil doslova celý svět. Přesně tak se mluví o atentátu na následníka rakousko-uherského trůnu Františka Ferdinanda d'Este. Právě tento incident před sto lety odstartoval 1. světovou válku. I po dvanácti letech po jejím vypuknutí rodák z Třebíče Leopold Lojka umíral s tím, že celosvětovému konfliktu mohl zabránit. Řídil totiž automobil, ve kterém arcivévoda seděl. Příběh tohoto Čecha nabízí nové dokumentární drama Českého rozhlasu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

František Ferdinand d`Este s chotí při odjezdu z kasáren v Sarajevu 28. 6. 1914, krátce před prvním atentátem. Vpředu řidič Leopold Lojka, osobní myslivec Gustav Schneiberg, uprostřed hrabě František Harrach a generál Oskar Potiorek

František Ferdinand d`Este s chotí při odjezdu z kasáren v Sarajevu 28. 6. 1914, krátce před prvním atentátem. Vpředu řidič Leopold Lojka, osobní myslivec Gustav Schneiberg, uprostřed hrabě František Harrach a generál Oskar Potiorek | Foto: Jaroslav Brunner-Dvořák | Zdroj: Wikimedia Commons, Sbírka Scheufler | CC0 1.0,©

„28. Červen 1914. Sarajevo. Město po ránu zvláštně tiché,“ začíná s vyprávěním šofér Leopold Lojka, kterého v dokumentárním dramatu Řidič vozu smrti ztvárnil herec Ivan Řezáč.

Před 100 lety

Drama je součástí projektu Českého rozhlasu Před 100 lety a vzniklo na námět dokumentaristy Stanislava Motla. Právě on před několika lety našel zcela náhodou písemnou Lojkovu zpověď. Na osmi stranách tu bezprostředně po atentátu barvitě píše o celé události.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pozvánku na dokumentární drama Řidič vozu smrti připravila redaktorka Alžběta Havlová

„Pak se to stane. Arcivévoda hlasitě vydechne a její výsost Žofie řekne: Franci, pečuj o naše děti.“ Rodáka z Třebíče Leopolda Lojku si za osobního řidiče vybral hrabě František Harrach. Ten patřil mezi nejbližší přátele Františka Ferdinanda d'Este.

Jako jeden z mála v té době měl auto - a to dokonce luxusní s odklápěcí střechou. Právě to dal k dispozici následníku rakousko-uherského trůnu. A jak známo - právě tohle auto Františka Ferdinanda d'Este stálo život. Šofér Lojka byl do konce života přesvědčený, že mohl běh událostí změnit. Stačilo prý těsně před osudným momentem nešlápnout na brzdu, ale jet dál.

„Já, Leopold Lojka, stal se proti své vůli součástí světové historie. Stačilo neposlechnout, šlápnout na plyn a možná, možná mohlo být všechno jinak,“ dodává Lojka.

František Ferdinand a Žofie Chotková nastupují do automobilu | Foto: Österreichische Nationalbibliothek

Alžběta Havlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme