Zase ta osudná zatáčka. Dojezd etapy Tour v Nancy se opět neobešel bez pádu

Hlavně v prvním týdnu na Tour de France chce každý vyhrát. Všichni cyklisté se hrnou dopředu a pak jich hodně padá. Když si k tomu přičteme dojezd etapy v Nancy, je zcela jisté, že to zavání těžkým pádem v poslední zatáčce. A je celkem jedno, který rok se zrovna píše v kalendáři.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pádu v poslední zatáčce sedmé etapy v Nancy se nevyhnulo hned několik cyklistů

Pádu v poslední zatáčce sedmé etapy v Nancy se nevyhnulo hned několik cyklistů | Zdroj: Reuters

„Bydlel jsem tam, takže jsem měl obrovskou motivaci etapu vyhrát. Dostal jsem se do úniku a znal jsem závěr etapy, protože vedl vedle domu, kde jsem bydlel. Ale naneštěstí jsem spadl v poslední zatáčce, 600 metrů před cílem. Přímo na hlavu. A ztratil jsem veškeré šance na vítězství,“ vyprávěl Christophe Mangin.

Před devíti lety chtěl v Nancy tak moc zvítězit, až málem přišel o oko, když v ostré pravotočivé zatáčce vletěl přímo do oplůtku. A poradil by i současným cyklistům, co je důležité, aby se vyvarovali něčeho podobného.

Přehrát

00:00 / 00:00

Tour de France sleduje na místě Tomáš Kohout

„Být hodně opatrný. Je tam nebezpečný sjezd, právě s tou zatáčkou. A pak jen doufat, že ve finále nebude žádný pád,“ radí Mangin.

Ovšem cyklisté si pro radu nepřišli. „Pád, pád na konci pelotonu,“ popisovali kolizi komentátoři stanice France 2. Šlo o známou osudnou zatáčku. Na asfaltu hned za ní skončilo dost cyklistů.

„Byl jsem první, kdo se tomu vyhnul. Zůstal tam jeden cyklista z našeho týmu, tak jsem zastavil a zkontroloval jsem, jestli nemá zapadlý jazyk. Chvíli jsem u něj byl, a pak jsem dojel do cíle,“ popisoval Leopold König z NetAppu pád spolujezdce Paula Vosse.

Sedmou etapu Tour vyhrál Ital Trentin, na čáře porazil Slováka Sagana

Číst článek

Ten dopadl podobně jako před lety Mangin, má zlomenou kůstku v nose a malíček. Naopak lídra týmu IAM Mathiase Franka čeká v Ženevě operace zlomené stehenní kosti.

Cyklisty čekají první kopce

A nebyl to jediný pád, před cílem letěli z kola v 85 kilometrové rychlosti další. „Bylo to hektické. Nebyly tam žádné sprinterské vlaky, tlačili se dopředu jak vrchaři, tak polosprinteři,“ dodal Königm kterému patří v průběžném pořadí 28. místo.

Není se co divit, že už se většina v pořádku přeživších těší na to, až budou spurtéři v horách jezdit vzadu a vpředu se v dojezdech na kopce nebude padat.

Peloton dnes čeká 161 kilometrů etapy z Tomblaine do Gérardmer La Mauselaine, na jejímž konci se cyklisté budou muset vypořádat s náročnými stoupáními druhé a třetí kategorie.

Tomáš Kohout, Petr Hašek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme