Britští učitelé stávkují. Pokud půjdou dřív do penze, důchod se jim o čtvrtinu zkrátí

Britští rodiče budou mít dnes znovu problém, co podniknout se školou povinnými ratolestmi. Drtivá většina ostrovních škol - které zatím nemají prázdniny - totiž zůstane zavřená. Učitelům se nelíbí, že mají jít později do penze, pokud si chtějí uchovat nárok na plnou výši důchodu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Školní třída

Školní třída | Foto: stock exchange

„Vláda nás chce nechat pracovat do 68 let. Jak výkonní učitelé pak asi budeme?!“

„Můžeme sice jít do důchodu dřív, ale to se nám penze zkrátí o 25 procent, i když jsme si na ni celý život poctivě platili,“ říká učitelka ze základní školy v severním Londýně Evridiki Charalambousová.

Je činná v odborovém svazu NUT, který dnešní protest organizuje. Ministerstvo školství si myslí, že pro stávku není důvod.

„Učitelské odbory stávku vyhlásily na protest proti tomu, aby dobří kantoři byli lépe placení. Navíc děti přijdou o den vyučování a rodiče si budou muset vzít dovolenou, nebo budou muset zaplatit za drahé hlídání,“ poznamenává ministr školství, konzervativec Michael Gove.

V Británii dnes stávkují také někteří další státní zaměstnanci a hasiči.

Jiří Hošek, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme