V Jakutsku se protrhla přehrada. Živel ohrožuje tisíce lidí

Až 15 tisíc obyvatel může vyplavit voda, která se valí z protržené hráze v Jakutsku na severovýchodě Ruska. Nádrž obsahuje přes 7 milionů kubíků vody a je tak velká asi jako Štěchovice u Prahy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

U Terezína  povolila provizorní hráz z hlíny a voda zaplavila část Nových Kopist

U Terezína povolila provizorní hráz z hlíny a voda zaplavila část Nových Kopist | Foto: Gabriela Hauptvogelová

Podle regionálního úředníka ministerstva pro mimořádné události Vlada Permjakova přehrada praskla v šest hodin místního času a voda už odnesla silnice vedoucí od přehrady.

Hrozí zalití všech obcí, které budou stát vodě v cestě. Úřady už obyvatele začaly evakuovat.

Hráz neudržela nápor vody, která do ní přitékala z rozvodněných řek po vydatných deštích v oblasti. Jak řekl mluvčí ministerstva pro mimořádné události Jegor Michaljev, situace je vážná, ale daří se ji držet pod kontrolou:

„Voda vytéká přes lesní masiv do řeky Tatta. Úroveň vody pomalu klesá. Snažíme se hlavně zpevnit břehy, aby se voda nevylila. V ohrožení ale stále zůstává 11 obcí ve dvou regionech.“

Michaljev také uvedl, že všechny jednotky jsou v pohotovosti a v současnosti hlavně zpevňují břehy řeky Tatty, do které se voda z poškozené hráze vlévá.

„Všechny obyvatele v ohrožené oblasti jsme už informovali. Připravili jsme také centra pro evakuaci obyvatel, které zásobujeme potravinami, léky a pitnou vodou.“

Kvůli rozbahněným cestám je ale velmi složité se do místa dostat. Obyvatele i záchranáře navíc děsí předpověď počasí, která slibuje další deště.


Zvětšit mapu

Silvie Třeslínová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme