Armáda se definitivně zbaví bitevníků L-159, získá za ně čtvrt miliardy korun

Aero Vodochody odkoupí od armády 14 nepotřebných letadel L-159. Obě strany dnes podepsaly dohodu o zprostředkování prodeje. Vodochodská firma bitevníky následně prodá americké společnosti Draken International, která za ně podle stavu letadel zaplatí 220 až 250 milionů korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zakonzervované L-159 v hangáru Aera Vodochody

Zakonzervované L-159 v hangáru Aera Vodochody | Foto: Petr Medek

Stát nemůže obchodovat přímo, protože na rozdíl od Aera nemá licenci na prodej vojenského materiálu do zahraničí. Aero už s Drakenem smlouvu má, ve středu ji obě strany oznámí na leteckém aerosalonu v britském Farnborough.

Podle viceprezidenta Aera pro vojenský program Petra Kudrny má obchod pro firmu strategický význam. Letadlo kromě české armády konečně získá i druhého uživatele.

Přehrát

00:00 / 00:00

Obchod s bitevníky L-159 zhodnotil ve vysílání Radiožurnálu vojenský analytik Martin Koller

„Je to soukromá firma, poskytuje služby americkému letectvu a námořnictvu. Oni simulují nepřátelská letadla a Američan, který ty typy nezná, se učí bojovat s neznámými typy letadel,“ vysvětlil Kudrna.

Podle vojenského analytika Martina Kollera jde o obchod na jistotu. „Každý rok stálo skladování těchto letounů miliony a armáda by je ani do budoucna nevyužila. Armádě to přinese jisté peníze a zároveň se zbaví nákladů na skladování.“

Zájem má i Irák

Ve skladech Aera zůstane ještě 22 nepotřebných strojů. Američané uvažují o koupi dalších 14, zájem o vodochodské bitevníky má také irácká armáda. Podle ministra obrany Martina Stropnického je problémem záruka platby.

„Jednají, tlačí na čas a my zase tlačíme na podmínky. My skutečně musíme mít garanci,“ zdůraznil ministr obrany.

Irák projevil zájem o L-159 už dřív s tím, že chce nové stroje. Firma Aero proto investovala do rozšíření výroby, Iráčané ovšem smlouvu nepodepsali a začali jednat s jihokorejskou firmou. Teď se znovu chtějí vrátit k českým bitevníkům.

„Jejich jednání jednak nevypadá hezky, navíc vzhledem k situaci v této zemi není jisté, jestli vláda, která letadla dnes objednává, tam bude i v době, kdy se bude platit,“ konstatuje vojenský analytik Martin Koller.

Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme