V dozorčí radě ČEZ by měli být zástupci lidovců i opozice, míní premiér Sobotka

Koaliční lidovci i opozice by měli mít právo na svého zástupce v dozorčí radě ČEZ. Novinářům to dnes řekl premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD. Ministr financí Andrej Babiš z hnutí ANO minulý týden prosadil rozsáhlé výměny v tomto orgánu. Lidovcům a opozici se nelíbí, že v dozorčí radě nemají svého člověka.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tisková konference ČSSD Bohuslav Sobotka

Tisková konference ČSSD Bohuslav Sobotka | Foto: Filip Jandourek

„KDU-ČSL má nepochybně právo na to, aby nějakého svého zástupce, experta do dozorčí rady společnosti ČEZ vyslala,“ řekl Sobotka.

Podle něj by v dozorčí radě takto významné polostátní společnosti měl být přítomen také zástupce opozice: „V minulosti tomu tak bývalo. Vláda nemá důvod před opozičními stranami cokoli tajit.“

Podobný názor sdílí také předseda lidovců a vicepremiér Pavel Bělobrádek. „Ve středu je plánovaná standardní koaliční rada, tam to probereme. Není zvykem, aby dozorčí rada byla ovládnuta nominanty jedné strany,“ uvedl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem pořadu Stalo se dnes byl Martin Fadrný z nevládní organizace Frank Bold

Podle Sobotky by se na koaliční radě mohlo diskutovat spíše o účasti opozice.

Ministerstvo financí v pátek výrazně obměnilo dozorčí rady v několika klíčových státních a polostátních firmách. V ČEZ je nových sedm z osmi zástupců, které stát ve dvanáctičlenném orgánu má.

Jediným členem rady, který bude z členů navržených státem pokračovat, je bývalý předseda Akademie věd České republiky Václav Pačes. Toho nová dozorčí rada na prvním zasedání zvolila předsedou.

Pačes nicméně současnou kritiku příliš nechápe: „Moc jí nerozumím. Vlastně ani nevím, kdo byl kým nominován.“

To, že Andrej Babiš nominoval do dozorčí rady například svého náměstka Lukáše Wagenknechta a Jiřího Borovce, který dělá náměstka na ministerstvu obrany, není podle něj nic proti ničemu, oba jsou pro něho odborníky.

Prodloužená ruka vlastníka? Spíš hra bez pravidel

Podle Martina Fadrného z nevládní organizace Frank Bold je v Česku historicky skutečně zvykem, aby v dozorčích radách státních a polostátních podniků měly své emisary všechny parlamentní strany a aby tak rady byly paritně vyvážené. Jenže “dobrá praxe“ je podle něj úplně někde jinde:

„Například ve skandinávských zemích nebo v Německu to vypadá tak, že politici v dozorčích radách tohoto typu firem vůbec nesedí, a to proto, že jsou systémově ve střetu zájmů. U nás jsou bohužel státní firmy tak trochu hra bez pravidel.“

ČEZ je největší česká energetická firma. Jeho majoritním akcionářem je stát, který drží přes ministerstvo financí zhruba 70 procent akcií. Čistý zisk firmy se loni snížil o 12,3 procenta na 35,2 miliardy korun.
Pramen: ČTK

V neexistenci právního rámce u státem vlastněných firem vidí Fadrný největší nebezpečí. „V této situaci je už potom jedno, jestli se tam politické strany vyvažují,“ říká s odkazem na příklady Lesů ČR nebo pražského dopravního podniku.

„Dozorčí rada by měla být tak trochu prodloužená ruka vlastníka. V době, kdy vlastník ve firmě není, by měla sledovat, jestli představenstvo dodržuje strategický plán. Dozorčí rady také obvykle schvalují a kontrolují velké zakázky,“ nabízí ideální stav.

České státní firmy tímto způsobem nicméně nefungují. Východisko je podle Fadrného jedině ve stanovení jasných cílů, které od nich stát jako vlastník očekává: „Těžko by se pak kličkovalo a těžko by se špatně vykazovaly nebo nevykazovaly výsledky.“

Navíc v zahraniční jsou v tomto směru podle něj ještě důslednější. V řadě zemí jsou totiž regulované nominační procesy do dozorčích rad.

„Funguje tam expertní nominační komise. Ve výsledku to znamená, že ve firmách sedí lidé se životopisem na to, aby rozuměli byznysu, který mají kontrolovat,“ uzavírá.

ČTK, Veronika Sedláčková, Matěj Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme