Votice dostanou peníze na záchranu kláštera, bude v něm muzeum třicetileté války

Stavba s duší, i tak se dá nazvat františkánský klášter ve Voticích. Sloužil řeholníkům, byla v něm škola, továrna a poslední roky chátral. Františkáni na opravu neměli, a tak klášter odkoupilo město. Skupina nadšenců ho začala čistit a opravovat. Stát se nyní rozhodl, že na záchranu památky také přispěje.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Křížová chodba františkánského kláštera v Chebu

Křížová chodba františkánského kláštera v Chebu | Foto: Tomáš Ivanič

Dominantu v centru Votic tvoří kostel sv. Františka s přilehlým klášterem z roku 1627. S jeho záchrannou pomáhá i Jiří Maršíček.

„Vítám vás v areálu svatého Františka z Assisi. V 50. letech byl klášter františkánům odejmut. Kostel s jedním křídlem byl předán římskokatolické farnosti Votice a areál byl využíván k průmyslovým účelům,“ vypráví historii místa Maršíček.

Uprostřed bývalé knihovny stojí členka Spolku na záchranu kláštera Jana Zelenková a popisuje osud místních spisů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak plánují Votice využít františkánský klášter, zjišťovala Věra Hájková

„V listopadu 1950 přijela nákladní auta. Na nich byli pracovníci v montérkách a nakládali knížky. Nikdo se neodvážil zeptat, co to dělají, protože na to jistě dohlížela složka jako StB. Vypadalo to, že je vezou do sběru, ale knížky jsou opravdu v Národní knihovně,“ říká Zelenková.

Jako se kdysi podařilo pro další generace zachovat knihy odsouzené k zániku, povede se i teď zachránit celý klášter. Město dostalo na opravy dotaci 36 milionů korun a k nim přidá ještě 8 milionů ze svého. Plán prací má v ruce starostka Jana Kocurová.

„Cílem je jeho záchrana po stavební stránce a zpřístupnění kláštera. Měly by zde být zřízeny tři stálé expozice, například o třicetileté válce, protože v příštím roce se bude oslavovat 370 let od bitvy u Jankova,“ dodává Kocurová.

Výběr tématu není náhodný. Pár kilometrů od Votic se odehrála poslední bitva třicetileté války a vojáci měli zázemí i v klášteře. Událost u Jankova připomíná stezka.

„V roce 1645 se tady střetla švédská vojska s císařskými vojáky. Došlo k velké kapitulaci rakouské císařské armády a vítězství Švédů. Byla to nejkrvavější bitva třicetileté války, ve které padlo údajně až 7500 lidí,“ upozorňuje Viktor Liška.

Věra Hájková, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme