V Chomutově pohřbili prvního z vojáků, kteří zahynuli v Afghánistánu

Rodina a blízcí se dnes v chomutovském kostele svatého Ignáce rozloučili s prvním z pětice českých vojáků, padlých při sebevražedném útoku v Afghánistánu. K němu došlo minulý týden a vyžádal si také životy dvou afghánských policistů a několika civilistů. Pohřeb rotmistra Davida Beneše se uskutečnil s vojenskými poctami.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V Chomutově se konal pohřeb vojáka zabitého v Afghánistánu

V Chomutově se konal pohřeb vojáka zabitého v Afghánistánu | Foto: Jan Beneš

Na počest padlého vojáka třikrát proletěl nad chomutovským náměstím bojový vrtulník. Pak se v okolí kostela rozhostilo naprosté ticho. Lidé se zastavili a na zahrádkách restaurací přestala hrát hudba.

Smuteční obřad trval asi dvacet minut. Čestná stráž potom za doprovodu Ústřední hudby Armády České republiky naložila rakev s ostatky do pohřebního vozu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti zjišťoval redaktor Martin Karlík

Poslední rozloučení pokračovalo na hřbitově na okraji města. Čestná stráž Armády České republiky vypálila tři salvy a kněz vysvětil hrob padlého vojáka.

Osmadvacetiletý rotmistr David Beneš byl během obřadu povýšen in memoriam na štábního praporčíka. Prezident Miloš Zeman pak všem pěti vojákům udělí 28. října medaile za hrdinství.

Náčelník generálního štábu Petr Pavel vyzdvihuje morální odkaz padlých vojáků. Armáda také finančně pomůže jejich rodinám. Jednorázové odškodnění je v těchto případech milion korun.

rtm. David Beneš (30.6.1986 – 8.7.2014) | Foto: Armáda ČR

Další dva pohřby, taktéž s vojenskými poctami, se uskuteční zítra – poslední rozloučení s desátníkem Janem Šenkýřem bude v Hradci Králové, s desátníkem Liborem Ligačem se pozůstalí rozloučí v Týništi nad Orlicí.

Četař Ivo Klusák pak bude pohřben v pondělí v Jičíně. Armáda nabídla pohřeb s vojenskými poctami také rodině rotmistra Jaroslava Lieskovana, který svým zraněním podlehl v pondělí v pražské Ústřední vojenské nemocnici. Tam se teď léčí také další voják, kterého zranil útok v noci na neděli.

Zvláštní opatření na ambasádě

Napětí v Afghánistánu nepolevuje. Českému velvyslanectví v Kábulu prý hrozil teroristický útok. Podle informací Českého rozhlasu však k evakuaci nedošlo. Ministr Lubomír Zaorálek (ČSSD) potvrdil, že velvyslanectví funguje, platí ale zvláštní bezpečnostní opatření:

„Mohu vám říct pouze to, že ambasáda je funkční, a pokud byla přijata nějaká opatření, tak prostě jenom v souvislosti s tím, co bylo třeba udělat z bezpečnostních důvodů.“

„Ale není to nic takového, jak mi kdosi naznačoval, že ta ambasáda je zrušena nebo podobně. To není pravda,“ řekl Zaorálek. Ministerstvo zahraničí detaily s ohledem na bezpečnost pracovníků v konfliktních zónách tají.

V Chomutově se konal pohřeb vojáka zabitého v Afghánistánu | Foto: Jan Beneš

Jan Beneš, Martin Karlík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme