Exotická zvířata a cukrová vata. Cirkus Berousek se usídlil v Říčanech u Prahy

Vůně cukrové vaty a pilin je neodmyslitelně spojená s cirkusem. Jeden z nejstarších českých cirkusů, Národní cirkus Originál Berousek, se naposledy před letní přestávkou usídlil v Říčanech u Prahy. Na Komenského náměstí rozprostřel své šapitó i menažerie s desítkami kusů exotických zvířat. Každé z nich čeká denně jedno vystoupení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cirkus Berousek

Cirkus Berousek | Foto: David Konečný

„Já vstávám v sedm hodin, ale lidé, kteří vstávají ke zvířatům, to znamená moje sestra s ošetřovateli, vstávají v pět,“ říká ředitel cirkusu Jiří Berousek mladší.

Se zvířaty musí trénovat každý den. „Tréninky začínají od osmi ráno. Od 8 do 9 jdou trénovat medvědi, od 9 do půl 11 koně, potom exotická zvířata – velbloudi, zebry, papoušci… Takže den představení je hodně naplněný,“ popisuje ředitel cirkusu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Co se děje v cirkuse Berousek, když se nehraje, zjišťovala v Říčanech u Prahy Veronika Štefanová

Se svou sestrou Renatou se oba věnují drezúře patnácti koní a také medvědům, zebrám, velbloudům, oslíkům a pětitunové slonici.

„Každé zvíře potřebuje nějakou hygienu. Slona indického - když je počasí - se snažíme mýt vysokotlakým čističem. A hlavně mu to dělá dobře na kůži, je to taková masáž,“ vysvětluje Jiří Berousek mladší.

Celé cirkusové sídliště se šapitó a menažeriemi potřebuje minimální rozlohu 70 krát 120 metrů čtverečních. Cirkus jde s dobou. Moderní technika umožňuje postavit šapitó za 14 hodin a zbourat za pět.

Cirkus Berousek | Foto: David Konečný

„Dříve bez lidí nešlo vůbec nic, dnes jsme to schopni postavit třeba se čtyřmi lidmi celé. Je to díky tomu, že kolíky se už netlučou ručně, už je na to hydraulické kladivo, a máme teleskopický manipulátor, což je takový jeřáb, kterým se všechno sundává,“ uzavírá ředitel.

Národní cirkus Originál Berousek vyrazí na svou pouť po České republice a po Evropě zase v září.

Simona Bartošová, Veronika Jošková Štefanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme