Do fotbalového MS zasáhl ramadán. Někteří hráči ho dodržují, jiní odkládají

S osmifinálovou fází mistrovství světa začal také postní měsíc ramadán, což se na turnaji v Brazílii týká spousty fotbalistů. V akci jsou muslimští hráči jako Francouz Karim Benzema, Němec Mesut Özil, řada Nigerijců a kompletní alžírská reprezentace. Dodržování půstu a přesně určené časy modliteb jsou během vrcholné sportovní akce problémem a pro některé také velmi citlivým tématem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Muslim v německém dresu Mesut Özil postní měsíc Ramadán odloží

Muslim v německém dresu Mesut Özil postní měsíc Ramadán odloží | Zdroj: Reuters

„Opravdu budeme zkoumat ramadán? My teď přemýšlíme o zápasu s Němci, na tohle vám nebudu odpovídat,“ odsekl alžírský obránce Rafik Halliche na otázku, jestli bude se spoluhráči striktně dodržovat postní měsíc bez ohledu na mistrovství.

Někteří hráči ale už dříve slíbili, že od rozbřesku do soumraku skutečně jíst ani pít nebudou, což může být až zdraví ohrožující. Zvlášť při zápasech s výkopem ve sluneční výhni hodinu po poledni, který dnes čeká Francouze a Nigerijce.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vliv Ramadánu na fotbalisty v Brazílii zkoumal reportér ČRo Jan Kaliba

Alžířané s Němci hrají až v podvečer, přesto Němec Mesut Özil vzkázal, že on svůj půst odloží.

„Ramadán a půst během našeho posvátného měsíce neznamená, že by tělo mělo strádat. Když je muslim nemocný, není správné, aby si odpíral například vodu. Může půst odložit, až se uzdraví. Totéž platí pro hráče, kteří jsou navíc daleko od domova,“ vysvětluje viceprezident Federace brazilských muslimů Ali Zoghbí.

Jako doma. Německým fotbalistům fandí na jihu Brazílie vesnice imigrantů

Číst článek

„Úkolem hráčů je podat špičkový výkon a všechno tomu podřídit, ne se fyzicky a mentálně trápit,“ dodal přední brazilský muslim. Ne všichni muslimští duchovní ale vykládají ramadán tak benevolentně.

Ramadán je devátým měsícem islámského lunárního kalendáře a součást pěti pilířů islámu. Jeho začátek se ve většině zemí určuje podle okamžiku, kdy je na večerní obloze spatřen srpek nového měsíce. Každý rok tak může probíhat v jiném období. O ramadánu se muslimové více zabývají duchovními záležitostmi a vírou v boha. Muslimové smí jíst a pít pouze po západu a před východem slunce.

U trenérů muslimských fotbalistů by se zase dala čekat opačná striktnost, ale Francouz Deschamps prý svým hráčům půst zakazovat nebude a podobně mluví Bosňan Vahid Halilhodžić, který trénuje Alžířany a jehož údajný zákaz praktikování ramadánových zvyklostí musel dementovat alžírský fotbalový svaz.

„Není to poprvé, co trénuju muslimský tým. Já sám jsem taky muslim. A vždycky jsem v tomhle hráčům dával volnost a vy byste měli mít trochu respektu a vůbec to nezkoumat, je to jejich soukromá věc,“ zareagoval podrážděně alžírský kouč Halilhodžič.

Jestli posvátný měsíc, který právě začíná, jeho týmu spíš dodá kuráže, nebo naopak ubere síly, se ukáže od 22 hodin českého času v utkání proti Němcům.

Muslimy je tvořena celá alžírská reprezentace | Foto: Reuters

Jan Kaliba, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme