V Moskvě zemřela nejostřejší opoziční politička Valerie Novodvorská

Ve věku 64 let zemřela v Moskvě známá disidentka, opoziční politička, obránkyně lidských práv a novinářka Valerie Novodvorská. V posledních měsících ostře a nevybíravě kritizovala ruskou anexi Krymu a odsoudila i kremelskou podporu proruských separatistů na východní Ukrajině.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Moskva, Kreml

Moskva, Kreml | Foto: CC SA 1.0, Vladimir Rudakov

„Drazí Majdanovci, hrdinové Ukrajiny, drahý Pravý sektore! Úspěšně a za vysokou cenu jste dokončili ukrajinskou demokratickou revoluci.“ Těmito v Rusku velmi provokativními slovy Valerie Novodvorská nedávno ve svém videoblogu přivítala změny, ke kterým v Kyjevě od podzimu došlo, a vysloužila si staronovou nálepku amerického agenta.

S režimem se Valerie Iljinična potýkala už od mládí, kdy se dozvěděla o existenci gulagů, a její odmítavý vztah k sovětské moci utvrdila okupace Československa v roce 1968.

Za šíření letáků s kritikou vyslání vojsk skončila ve vazbě a později ji umístili do psychiatrické léčebny s diagnózou schizofrenie.

Valerie Novodvorská založila liberální stranu Demokratický svaz a psala sloupky do listu The New York Times.

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme