V Česku je údajně 117 nelegálních heren. Sdružení je mapuje online

V České republice nyní nelegálně funguje minimálně 117 heren. Vyplývá to z nové internetové mapy , kterou spustilo Sdružení provozovatelů centrálních loterijních systémů SPELOS. Legální provozovatelé mapou reagují na údajný rozmach černého hazardu. Ve skutečnosti je prý nelegálních zařízení více než tisíc.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Herna v Chomutově

Herna v Chomutově | Foto: Jan Beneš

"Na základě podnětů od členů našeho sdružení a občanů máme k dnešnímu dni k dispozici již 117 adres, na nichž dochází k nelegálnímu provozu loterií.“

„Dobře si však uvědomujeme, že toto číslo je pouze pomyslnou špičkou celého ledovce a skutečný stav je několikanásobně horší," prohlásil výkonný ředitel sdružení Petr Vrzáň s tím, že nelegální provozovny mapují už delší dobu.

Proto tvrdí, že je v Česku v provozu více než tisíc nelegálních herních zařízení. "Ty se objevují hlavně na místech, kde radnice přehnaly regulaci nebo rovnou vyhlásily nulovou toleranci legálnímu provozu loterií,“ řekl.

Herny, kde se provozuje nelegální hazard, může nahlásit kdokoliv. "Stačí jen vyplnit jednoduchý oznamovací formulář a upozornit tak na nelegální hernu, která zatím v databázi schází," podotkl Vrzáň, podle nějž by údaje z mapy měly sloužit představitelům obcí i dozoru nad sázkovými hrami.

V Česku jsou desítky tisíc herních automatů

Ministerstvo financí ke konci letošního března evidovalo takřka 59 tisíc technických herních zařízení. K 31. prosinci 2013 to přitom bylo 61 026 herních automatů a videoterminálů.

Na začátku letošního dubna vedení resortu oznámilo, že v 1500 správních řízení rozhoduje o odnětí licencí k provozu videoloterijních terminálů, kdy obec jejich provoz na svém území zakázala. Týká se to více než deseti tisíc herních automatů, které by měly zmizet ještě v průběhu léta.

Do technických her, kam ministerstvo řadí právě interaktivní videoloterijní terminály, ale také například elektromechanickou ruletu, internetové kurzové sázky či lokální loterijní systémy, gambleři každoročně vhazují stále více peněz.

Zatímco v roce 2008 v nich prosázeli necelých 36 miliard korun, v roce 2012 to už bylo takřka 88 miliard korun. Vložené částky v roce 2012 meziročně vzrostly o 14,4 procenta.

ČTK, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme