Špičky trojkoalice se na jménu eurokomisaře neshodly

Koalice se dnes na novém českém eurokomisaři nedohodla. Koaliční rada se proto sejde znovu v úterý večer v 21 hodin. Podle premiéra Bohuslava Sobotky zůstávají ve hře dvě jména: Věra Jourová z hnutí ANO a Pavel Mertlík, kandidát ČSSD.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Babiš, Sobotka a Bělobrádek

Babiš, Sobotka a Bělobrádek | Foto: Český rozhlas

Šéf lidovců Pavel Bělobrádek po schůzce uvedl, že jeho strana nadále podporuje vysokého bruselského úředníka Petra Blížkovského. Toho jako náhradu za sebe navrhla bývalá europoslankyně Zuzana Roithová, která už nemá o kandidaturu zájem.

O nominaci bude ještě zítra ráno jednat vedení lidovců. Není tak vyloučeno, že nakonec podpoří některého z dvojice koaličních kandidátů.

„Samozřejmě vnímám, že naši koaliční partneři mají svoje kandidáty. Proto vítám, že se zítra sejdeme a budeme se snažit celou situaci co nejlépe dořešit, abychom kromě portfolií měli konkrétní jméno nebo jména, se kterými můžeme jednat,“ řekl Bělobrádek.

Evropská komise zastupuje mezi institucemi Evropské unie nadnárodní princip, tzn. že prosazuje zájmy EU jako celku a tvoří protiváhu zájmům jednotlivých členských států. Je strážkyní smluv, iniciátorkou legislativy a výkonným orgánem Evropské unie.
Pramen: Euroskop

Vláda už má ale jasno, o jaké okruhy by pro českého eurokomisaře měla zájem. „Jsou to ekonomická portfolia typu průmyslu, dopravy, eventuálně vědy a výzkumu, regionálního rozvoje nebo vztahy mezi jednotlivými evropskými institucemi,“ upřesnil premiér.

Klíčové podle něj bude jednání s designovaným předsedou Evropské komise Junckerem, ke kterému by mohlo dojít už ve středu.

„Bylo by dobře, abychom tam už jeli s co nejpřesnější informací o ambicích České republiky. Ať už jde o kompetence, nebo o konkrétní osobu, abychom ve středu už tyto informace mohli použít při vyjednávání,“ dodal Sobotka.

S tím souhlasí i předseda poslaneckého klubu hnutí ANO Jaroslav Faltýnek: „Portfolio zájmů České republiky se zúžilo na základě informací, které máme z jednání, která probíhají v Bruselu. A pokračujeme a já doufám, že se pohneme dál, aby pan premiér mohl odjet ve středu na jednání do Bruselu s konkrétními návrhy.“

Nového předsedu Komise Jean-Claude Junckera by měl ve středu potvrdit Evropský parlament, pak se začnou rozdělovat funkce. Pokud Česko nebude mít kandidáta, zůstane na něj nejspíš méně významný resort.

Česká republika však není jediná země EU, která zatím nemá vybraného kandidáta. Jednoznačné potvrzení ohledně kandidátů zatím zaznělo zhruba od třetiny zemí Evropské unie. Třeba Poláci mají už čtyři jména – ohlásili je dopředu a jasně dali najevo i své priority.

Lenka Jansová, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme