Majitel potopeného jihokorejského trajektu je mrtvý, potvrdily testy DNA

Po více než třech měsících pátrání jihokorejská policie potvrdila smrt majitele potopeného trajektu Sewol. Tělo miliardáře Ju Pjon-una našla už začátkem června, teprve nyní ale oznámila, že jde skutečně o muže, kterého hledaly tisíce policistů a vojáků a který se zároveň stal jedním z nejvíc nenáviděných podnikatelů v zemi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Záchranná operace u korejského trajektu Sewol

Záchranná operace u korejského trajektu Sewol | Zdroj: Reuters

Tělo nalezené 12. června na farmě u Suncheonu bylo podle policie rozložené k nepoznání. Bude proto třeba provést další testy a zkoumání, aby se zjistilo, kdy a jak Ju Pjon-un zemřel.

Mrtvola měla obuté drahé boty a luxusní italské sako. Nedaleko ní se našly tři prázdné lahve od místního alkoholu, taška a lupa.

Policisté po podnikateli vyhlásili pátrání krátce po potopení trajektu, a to v souvislosti s obviněním z daňových úniků, zpronevěry a profesionální nedbalosti.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jižní Korea potvrdila smrt majitele potopeného trajektu. S podrobnostmi přišel do studia Robert Mikoláš

Právě nedostatečná bezpečnostní opatření, na kterých jeho dopravní společnost údajně šetřila, byla jedním z příčin potopení lodi.

Policisté byli na stopě Ju Pjon-una už v květnu. Zjistili, že pobýval v jednom z letních stavení poblíž Suncheonu, odkud ale utekl. Vždy měl u sebe značnou hotovost, prý až ve výši v přepočtu 40 milionů korun. Hodně také utrácel, koupil například pozemky na jihozápadě země.

Úřady ho proto na konci května přidaly na seznam nejhledanějších osob, zvýšily i odměnu za dopadení na deset milionů korun. To je mimochodem částka, kterou Jižní Korea nabízí za dopadení severokorejských špionů.

V souvislosti s pátráním vyšetřovatelé objevili na 300 mobilů, které používali Ju Pjon-unovi věrní, kteří tvořili náboženskou sektu. Konkrétně jde o Evangelickou baptistickou církev. Její příslušníci Ju Pjon-una doslova uctívali.

Kapitánovi a dalším námořníkům hrozí trest smrti

Telefony, které byly přihlášeny pod různými falešnými jmény, nyní policie prověřuje a zjišťuje, komu z nich dotyční v průběhu uplynulých týdnů volali. V policejní cele však už skončili miliardářovi nejbližší včetně bratra, spravedlnosti však stále uniká jeho nejstarší syn.

Potopení trajektu Sewol bylo jedním z nejtragičtějších jihokorejských neštěstí za celá desetiletí. Zahynulo při něm na 300 lidí, hlavně středoškolských studentů. Deset pasažérů se stále pohřešuje.

Kapitán a další tři námořníci čelí obvinění z vraždy způsobené úmyslným zanedbáním povinnosti, za což jim hrozí až trest smrti. Dalších 11 členů posádky je pak obžalováno z méně závažných trestných činů, hlavně za opuštění potápějícího se plavidla či nedodržování bezpečnostních opatření. Zatčen byl i šéf lodní společnosti, která přišla také o licenci.

Potopení trajektu Sewol | Foto: Český rozhlas

Robert Mikoláš, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme