Trojice koní Převalského z Dolního Dobřejova už běhá v mongolské rezervaci

Pražská zoologická zahrada vypustila trojici koní Převalského do přírodní rezervace Gobi B na jihozápadě Mongolska. Od roku 2011 je to už čtvrtá sada koní, kterou ve spolupráci s českou armádou navrátila do jejich původní domoviny. Klisny, které v úterý odletěly z pražských Kbel, byly na cestě přes třicet hodin.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Klisna koně Převalského v mongolské rezervaci

Klisna koně Převalského v mongolské rezervaci | Foto: Magdaléna Medková

Navigátor Petr Sedlák dává informace pilotovi o povětrnostních podmínkách. A armádní letoun se třemi klisnami na palubě dosedá na malé letiště v Bulganu.

„Počasí nám částečně přálo, částečně ne. Byl úsek, kde byl docela silný protivítr a nějaká oblačnost, trošku to namrzalo. Nakonec to ale bylo všechno dobré,“ říká pilot Milan Leniak.

Přehrát

00:00 / 00:00

Koně doprovázela na dlouhé cestě do Mongolska i redaktorka Magdaléna Medková

Od doby, kdy koně odjeli z Dolního Dobřejova, uplynulo čtyřiadvacet hodin. Všechno proto musí jít ráz naráz. Strážci z přírodní rezervace překládají bedny na dva nákladní vozy a vyráží se skrz polopoušť směr Tachintal.

Jede se po prašné cestě - v písku a mezi travnatými drny. Během cesty auta několikrát zastavují. Koně dostávají najíst i napít. Tříletá Ula ale nepije. A to ani od své chovatelky Lenky Kardové: „Nepije, ale ona je taková celou dobu. Už aby to skončilo a mohli ven.“

Po pěti hodinách cesty jsou konečně na místě. Strážci z Tachintalu vykládají koně. Jedna bedna váží něco přes půl tuny.

Kůň Převalského ve volné mongolské stepi | Foto: Magdaléna Medková

Když jsou bedny vyskládané do řady, chovatelé společně se strážci otvírají bedny a pouští koně do velké ohrady.

„Je to počtvrté, ale vždycky je to ohromné zadostiučinění, když ti koně vyběhnou. A teď vyběhli a jsou úplně v pořádku. Zdá se, že ani nemají ztuhlé nohy. Jsou teda tři, nepovedlo se nám dopravit čtyři. Zas to bylo tentokrát rychle a bez dalších větších komplikací,“ říká ředitel pražské zoologické zahrady Miroslav Bobek.

Spokojený je i Gambátr, hlavní strážce Tachintalu: „Jsem šťastný, že se vše podařilo. Zároveň cítím hroznou zodpovědnost za to, jak se tady bude koním dařit.“

Ula, Bayan a Gretel se teď budou ještě rok aklimatizovat v ohradě. Potom je strážci vypustí do přírodní rezervace, kde se připojí mezi ostatní divoká stáda.

Přírodní rezervace Gobi B | Foto: Český rozhlas

Magdaléna Medková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme