Případ Švábova gangu spěje do finále, obhájci čtou závěrečné řeči

Soud se členy Švábova gangu dnes pokračoval závěrečnými projevy obhájců. Třem členům gangu včetně šéfa Michaela Švába navrhl žalobce doživotní trest. Celkem sedm mužů je podezřelých, že vydírali podnikatele a dva údajně zabili.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Městský soud v Praze

Městský soud v Praze | Foto: Filip Jandourek

Obhájci většinou zpochybňovali důkazy a kritizovali výpověď spolupracujího obžalovaného Daniela Dimitrova. Jako jediný se k vydírání a vraždám dvou podnikatelů přiznal a žalobce mu navrhl dvacetiletý trest vězení.

„Svého činu lituji. Od začátku jsem vypovídal po pravdě. Nikdo mi nic do úst nevkládal, jak tu říkali," řekl Dimitrov.

Podle právníků ostatních obžalovaných vypovídá účelově. Připomínali také jeho minulost, byl policistou trestaným za dvě loupeže se zbraní.

Po právnících promluvili také sami obžalovaní, tedy i údajný organizátor lákání bohatých Čechů do zahraničí Michael Šváb. Už dříve se přiznal k vydírání, plánování vražd ale odmítá.

„Obžaloba to bere jako hru. Z balíčku vytáhne to, co se jí hodí. To co se jí nehodí, nepoužije,“ řekl mimo jiné Šváb.

Podle jeho právničky Jindry Čihákové je zločinec, ale ne vrah. Chce pro něj 15letý trest. „Můj klient nikdy nevraždil a nikdy neměl v úmyslu vraždit. Kývli bychom tak maximálně na sazbu, co se týče výše trestu, šestnácti let,“ prohlásila Švábova obhájkyně.

Státní zástupce Vladimír Mužík žádá pro něj a dva další obžalované doživotí. Rozsudky by mohly padnout už zítra.

Skupina v roce 2012 ve Spojených arabských emirátech údajně ubila kamenem 49letého podnikatele. Dalšího muže údajně zastřelili o rok později v Itálii.

Veronika Hlaváčová, Vojtěch Koval Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme