Nymburská basketbalová akademie bude mít zastoupení v Praze

Nymburský basketbal, to není jen A tým, který vybojoval jedenáct domácích mistrovských titulů. Ve středočeském městě funguje také akademie vychovávající basketbalové naděje. Centrum se postupně rozrůstá. Své zastoupení bude mít i v Praze.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nymburksá basketbalová akademie

Nymburksá basketbalová akademie | Foto: Tomáš Laš

„Končíme čtvrtý rok činnosti. V tomto cyklu jsme chtěli doplnit všechny věkové kategorie a v těch prestižních, což je U19, U17 a U15 se dostat do extraligy,“ uvedl na úvod sportovní manažer nymburského klubu a bývalý reprezentační trenér Michal Ježdík.

Daný cíl se daří realizovat. Centrem každý rok projde až sto třicet mladých sportovců. Od devíti do devatenácti let. Řeč je o samotném klubu. Dalších šest spolupracujících subjektů působí ve středních a jeden ve východních Čechách. Nové se přidává akademie v Praze.

„Hlavním cílem je podpořit basketbal na Praze 7, kde zároveň budeme hrát v nově zrekonstruované hale Sparty mezinárodní zápasy. Navíc bychom tam chtěli vytvořit mládežnický program a velkou basketbalovou komunitu.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Naším cílem je podpořit mládežnický basketbal a chceme dostat basketbal do škol, vysvětlil Michal Ježdík.

Jenže na území hlavního města řada basketbalových klubů funguje. Nymburský příchod mohou vnímat jako velkou konkurenci.

„Pražské týmy by to měly vnímat jako konkurenci, ale naším cílem je podpořit mládežnický basketbal a chceme dostat basketbal do škol,“ vysvětlil Michal Ježdík.

Právě studiu věnují v basketbalové akademii mimořádnou pozornost.

„Máme průměr, který musíme dodržovat. Když nesedí průměr, tak nemůžeme ani trénovat. Na známky se dohlíží hodně,“ ví moc dobře Martin Kolář, který byl u zrodu nymburského mládežnického centra.

„Jsou tady špičkové tréninky, navíc chodím i na individuální tréninky s panem Ježdíkem a objeví se na nich i někdo z ‚áčka‘.“

Český basketbal se vrátí na olympijské hry

Z akademie by v nadcházejících letech mohl těžit celý český basketbal. To je samozřejmě jeden z hlavních cílů.

„Máme dobře našlápnuto od ročníku 1994, objevuje se tady spousta zajímavých talentů. Teď už záleží jenom na hráčích a trenérech jak naložíme s daným talentem. Ale věřím, že si český basketbal místo najde a jednou se probojuje i na olympijské hry,“ domnívá se trenér Luboš Růžička.

Do Nymburka přišel ze Svitav, kde se věnoval mužskému basketbalu. Práce s mládeží je přeci jen odlišná.

„Klade se velký důraz na rozvoj individuální činnosti jednotlivců, na rozvoj herního myšlení a připravujeme hráče do profesionálního sportu,“ uzavírá basketbalové povídání Luboš Růžička.

Pavel Petr, Vojtěch Bureš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme