Zajistit až 8000 kalorií, takový je úkol pojízdných kuchyní na Tour de France
Spolu s cyklisty se na Tour de France přesouvá ohromné množství doprovodného personálu, stejně tak i aut, motorek a kamionů. Některé jsou svou funkcí naprosto ojedinělé, skrývají totiž pojízdné kuchyně.
„Bjarne Riis je v troubě,“ prozpěvoval si kuchař týmu Tinkoff-Saxo o svém šéfovi. A ať si to prý klidně nahraju.
„To je bod, do kterého dosáhnete po skoro čtyřech týdnech, na cestě. Malinko se z toho zcvoknete,“ měla pro mladého kolegu Runeho Kristensena pochopení Hannah Grantová, jeho spolupracovnice a také nadřízená.
V takovéto atmosféře plné linoucích se vůní, vaří cyklistům i doprovodnému personálu. A zatímco Rune myl střídavě zeleninu a kontroloval kuřata v troubě, Hannah porcovala meloun.
„Dělám pro kluky ovocný salát. Dezert měli včera a předevčírem, takže místo koláče to bude trochu lehčí než jindy,“ zmínila Hannah, čím doplní večeři skupině, ve které už kvůli zranění chybí hvězdný Alberto Contador.
Za den cyklisté spálí přibližně 8000 kalorií. Energii proto průběžně doplňují po celý den.
„Jo, něco kolem toho. To je průměr. Někdy míň, někdy víc. Ale je to hodně. Jí také když jedou - koláčky, tyčinky, gely. My je nakrmíme asi dvěma třetinami. Snědí toho asi třikrát víc, než by měli sníst normální chlapi,“ vysvětluje Hannah.