Požár části skládky pneumatik v Rynholci ukázal, jak je nebezpečná. Místní i kraj to chtějí řešit

Více než dvacet let leží v průmyslovém areálu obce Rynholec na Rakovnicku zhruba deset tisíc pneumatik. Místním to vadí a řeší, že kdyby začala skládka celá hořet, těžko by se ji podařilo uhasit. Že je to problém, ukázal poslední a zatím největší požár části skládky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Skládka pneumatik v Rynholci na Rakovnicku

Skládka pneumatik v Rynholci na Rakovnicku | Foto: A.Rokosová

V areálu bývalého uhelného dolu sídlí několik firem. V noci ze soboty 12. na neděli 13. července tu hořela část skládky pneumatik.

„Tady to začíná a po sto metrech bychom se dostali do prostoru, kde to hořelo. Je problém, že obec sem nemá přístup. To jsou soukromé pozemky. Nás se to dotkne v okamžiku, kdy nastane nějaký malér,“ říká starosta obce Jaromír Dyntar.

Přehrát

00:00 / 00:00

O skládce pneumatik natáčela redaktorka Alena Rokosová

Noční požár hasilo 13 hasičských jednotek, které měly problém se s technikou k místu dostat. Hasiči dokonce vyhlásili druhý stupeň poplachu, protože byly zamořeny okolní obce Srby a Stochov.

Tisíce pneumatik tu leží od začátku 90. let. S povolením příslušných ministerstev je sem z Německa a Rakouska přivezla firma, která už oficiálně neexistuje.

„Byly dovezeny za účelem dalšího zpracování, ale bohužel technologie, které byly, byly neekonomické. A takhle to dopadlo. V současné době je tu nějakých 10 tisíc pneumatik,“ odhaduje starosta.

Skládka pneumatik v Rynholci na Rakovnicku | Foto: Alena Rokosová

Menší požáry už hasiči na skládce pneumatik hasili, většinou šlo o následek vypalování kabelů. Víkendový požár byl ale za celých dvacet let největší a jeho příčinu policisté ještě neznají.

„Je to rozhodně signál i pro nás jako pro obec, že si uvědomujeme nebezpečí, které tu hrozí. A znovu se do toho pustíme. Zkusíme najít řešení, jak to zlikvidovat,“ plánuje starosta.

Rynholec má sice skoro 900 obyvatel, ale potkat přes den někoho na ulici je problém. „Vím, že tam ten areál je, ale že tam jsou pneumatiky, to jsem nevěděla,“ říká žena v obchodě. „Kdyby tam mělo shořet všechno, tak si troufnu říct, že by došlo k nějaké evakuaci okolních obcí. Tam leží takové množství, že si to nikdo z nás neumí ani představit,“ říká muž v hospodě.

Skládka pneumatik v Rynholci na Rakovnicku | Foto: Alena Rokosová

Pomoc obci s likvidací skládky před třinácti lety sliboval tehdejší hejtman Středočeského kraje Petr Bendl z ODS, nic se ale nedělo. Závažnost situace si teď uvědomuje i současný hejtman Miloš Petera z ČSSD: „Je dobré to řešit. S obcí to řešit budeme.“

Černé skládky vnímá jako velký problém i ministerstvo životního prostředí.

„Problematické je dohledat osobu, která zákon porušila a tuto skládku založila. Pokud je to podnikající subjekt, hrozí mu pokuta až do 50 milionů korun, u fyzických osob je to až jeden milion,“ potvrzuje Jana Taušová z tiskového oddělení ministerstva životního prostředí.

Skládka pneumatik v Rynholci na Rakovnicku | Foto: Alena Rokosová

A.Rokosová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme