V Česku žije asi 30 tisíc lidí bez přístřeší, finanční dostupnost bydlení se zhoršuje

Do sídla vlády včera a dnes zamířili lidé bez domova nebo žijící v ubytovnách. Chtěli experty na sociální problematiku seznámit se svými problémy. Podle vládní koncepce je v Česku na 30 tisíc bezdomovců. Dalších zhruba sto tisíc lidí žije v nevyhovujících domácnostech a stejnému počtu hrozí ztráta přístřeší.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bezdomovec Miloš Hudeček spí na lavičce na peróně

Bezdomovec Miloš Hudeček spí na lavičce na peróně | Foto: Michal Záboj | Zdroj: Český rozhlas

Finanční dostupnost bydlení se v posledních letech podle statistik zhoršuje, říká předseda Platformy pro sociální bydlení Štěpán Ripka. Lidem v nouzi by mohl pomoci takzvaný systém sociálního bydlení.

„Naším jednoznačným požadavkem je zavést sociální bydlení v podobě bytů, které budou doprovázeny kvalitní sociální službou podle potřeb a preferencí domácnostní. Tento sektor tady úplně chybí,“ vysvětluje Ripka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak by se dalo zlepšit sociální bydlení v Česku, vysvětloval předseda Platforma pro sociální bydlení Štěpán Ripka

Platforma se dnes také shodla s ombudsmankou Annou Šabatovou na tom, že v Česku existuje nevyrovnaný systém podpory mezi vlastnickým a nájemním bydlením.

„V zahraničí se běžně mluví o tom, že podpora těchto dvou sektorů by měla být vyrovnaná. U nás se dlouhodobě vynakládá 80 procent státních prostředků do vlastnického bydlení, což se týká středních a vyšších příjmových vrstev,“ upozorňuje Štěpán Ripka.

Podle něj by měl být důraz na podporu bydlení nízkopříjmových skupin daleko vyšší.

Lidé bez domova zpívají hymnu

Na tíživou situaci lidí bez přístřeší se také snaží upozornit video natočené pro Armádu spásy. Celkem 29 bezdomovců vystupuje ve spotu, který vznikl na pražském Masarykově nádraží. Zpívají v něm státní hymnu, a její slova tak získávají nový význam.

Aramáda spásy chtěla také pomocí tohoto spotu získat podporu pro projekt ReShare, díky kterému mohou bezdomovci získat práci. Třídí šatstvo ze sběrných kontejnerů a dodávají ho do sociálních zařízení, kde ho využijí.

Veronika Sedláčková, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme