Jablonecký Červený kříž učí přivolat první pomoc i děti z mateřinek

Příběh jako vystřižený z filmu se odehrál v Jablonném v Podještědí na Liberecku. Bylo v něm pravé drama - naštěstí s dobrým koncem. Díky tomu, že čtyřletý Martínek uměl zacházet s mobilním telefonem a dokázal říct, že maminka potřebuje doktora, zachránil Vlaďce Ottové život.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sanitka, sanitní vůz (ilustrační foto)

Sanitka, sanitní vůz (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

„To mám tady!“ ukazuje suverénně Martínek, kde mají v mobilním telefonu předvolené číslo na záchranku. S mluvením má sice ještě trochu problémy, ale i to, co do mobilu stačil říct, zachránilo mamince, kterou postihla mozková mrtvice, život.

„Povídal: Musíte přijet, maminka spadla na hlavu a potřebuje doktora,“ líčí 42etá žena. Mozková mrtvice u ní začala nenápadně - brněním levé ruky. Nechtěla zbytečně obtěžovat záchranku, myslela si, že je to počasím nebo stresem.

Přehrát

00:00 / 00:00

O školičce první pomoci natáčela redaktorka Ivana Bernáthová

„Pak se mi podlomily nohy, spadla jsem na podlahu a už jsem necítila nic. Jenom takový strach, že umřu."

Stihla jen ukázat synovi správné tlačítko, a byť s problémy, jak se dorozumět s malým dítětem, se nakonec Martínkovi podařilo zkontaktovat tísňovou linku 112 a zavolat záchranku.

Aby všechny příběhy skončily takovým happyendem, se starají mimo jiné i zdravotníci z Českého Červeného kříže v Jablonci nad Nisou. Chodí školit děti přímo do školky, a to v rámci programu nazvaného Doktorů se nebojíme aneb první pomoc v mateřince.

Jedna pět pět

„Do pěti už umí počítat téměř každé dítě ve čtyřech letech. Takže je dobré to dítě naučit jedna pět pět nebo jedna jedna dvě a děti si to zapamatují. Dobrá je i básnička nebo melodická věc, protože melodie nám v hlavě vždycky utkví více,“ vysvětluje ředitelka Kateřina Havlová, jak učí předškoláky čísla tísňového volání.

Podle ní je nutné taky dětem vysvětlit, aby tísňové volání použily pouze při ohrožení lidského života a tísňovou linku nezneužívaly. Se vzdělávacím programem jezdí zdravotníci i do letních dětských táborů. Starší děti pak zvládají díky takovému školení poskytnout umělé dýchání a nepřímou srdeční masáž.

Ivana Bernáthová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme