S příchodem prázdnin zahájili aktivní sezonu i vodní záchranáři Českého Červeného kříže

Vodní záchranáři opět zajišťují bezpečnost na vodních plochách. Jejich úkolem je poskytnout návštěvníkům nezbytné prvotní ošetření, pomoci v nouzi u převráceného plavidla, nebo při nehodě na vodní hladině či v její blízkosti. Na oblíbené letovisko řady Pražanů, Slapy, dohlíží o prázdninách vodní záchranáři Českého červeného kříže. Další spolu s plavčíky působí na vybraných vodních plochách, koupalištích a v aquaparcích po celém Česku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V ústeckém Vaňově se konalo cvičení záchranářů na vodě

V ústeckém Vaňově se konalo cvičení záchranářů na vodě | Foto: Gabriela Hauptvogelová

„Já jsem od malička vyrůstal u vody, jsem potápěč. Budu třetím rokem studovat zdravotnického diplomovaného záchranáře. A udělal jsem si i kurz plavčíka,“ popisuje svou cestu k vodnímu záchranářství Lukáš Albrecht.

V základním kurzu pro plavčíky, který trval 70 hodin teorie i praxe, se naučil i resuscitaci člověka ve vodě. „Návštěvníka dáte na záchranný pás, kde je hluboká voda, aby se vydrželo dlouho šlapat vodu. A poskytnete umělé dýchání,“ dodává.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vodní záchranáři opět zajišťují bezpečnost na vodních plochách. Natáčela mezi nimi redaktorka Veronika Štefanová

Lukáš Albrecht, podobně jako stovky dalších vodních záchranářů prošel výcvikem Tomáše Milera, který působí u Vodní záchranné služby Českého Červeného kříže jako odborný garant vzdělávání pro oblast bazény, koupaliště a aquaparky.

„U vodní záchranné služby máme kvalifikace plavčík, mistr plavčík a v dnešní době i záchranář na volné vodě, dřív se tomu říkalo záchranář na divoké vodě a na otevřené vodě. Jsou to ti, kteří zasahují například v případě povodní,“ popisuje.

Vodní záchranáře a plavčíky může školit pouze pracoviště, které získalo akreditaci na tento obor od ministerstva školství. Mezi plavčíky se rekrutují chlapci i dívky, kterým musím být minimálně 18 let.

„V dnešní době může plavčík pracovat do hloubky 2,5 metru, mistr plavčík od 2,5 metru nahoru. Může utvořit takzvaný plán pro normální provoz, tedy manuál práce plavčíka od příchodu do práce a plán pro nebezpečí, což znamená, kdo dělá, co dělá a jak to dělá v případě maléru,“ vysvětluje Tomáš Miler

Vodní záchranáře na volné vodě připravuje instruktor Jan Sedláček. „Na tekoucí vodě jsou to lanové techniky, ovládání pádlovacích plavidel, záchrana a sebezáchrana na tekoucích vodách, což je i průvodcovská činnost na vodních tocích. Další část je hladinová služba, která je zaměřena na lanové techniky, ovládání motorových plavidel, záchranu plachetnic a dalších plavidel, potápění,“ vyjmenovává.

Technická norma vodního hospodářství určuje, kolik plavčíků musí zajišťovat bezpečnost u bazénů a v aquaparcích. Na otevřené vodní plochy se žádná legislativa nevztahuje.

bre, Veronika Jošková Štefanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme