Letní kino v Novém Kníně baví diváky už 40 let

S létem se opět rozsvítila i plátna letních kin. Provozovatelé se ale shodují, že není lehké je v chodu udržet. Třeba letnímu kinu v Novém Kníně na Příbramsku se ale daří, letos slaví čtyřicáté narozeniny. Celou tu dobu hrálo bez přestávky. S výjimkou jediného léta - toho loňského. A to jen kvůli budování vodovodů a kanalizace a rozkopaným ulicím. A i když v kabině stále najdete staré promítací mašiny, filmy už tady promítají jen z digitálních nosičů. Jinak to prý nejde.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Boskovické letní kino

Boskovické letní kino | Foto: Michal Záboj

„Je tady 1000 míst k sezení,“ ukazuje Rudolf Liška, jehož rodina kino provozuje 13 let. On sám promítá už pětatřicet let a pamatuje doby, kdy do letního kina chodily čtyři stovky lidí.

Ačkoli se do hlediště na klasické lavičky vejde 1000 lidí, na promítání chodí průměrně mezi 50 a 100 lidmi. Takové množství se vejde i pod střechu v horní části hlediště, takže v tomhle letním kině dokonce nevadí ani déšť.

Přehrát

00:00 / 00:00

Do letního kina v Novém Kníně zavítala Alena Rokosová

„Je tam zhruba 400 míst k sezení,“ říká Liška.

Původní promítací mašiny tu stojí už čtyřicet let. Rudolf Liška k nim má vztah a pořád se o ně stará. Poslední filmy z nich promítal před dvěma lety, dnes už je pouští z digitálních nosičů.

„Jednodušší je digitalizace, ale staré promítání má své kouzlo. Kdyby to šlo, budu promítat na starých mašinách.“

Tak vzpomíná Rudolf Liška na dobu, kdy ke kinu patřil typický monotónní zvuk mašin, který slyšeli i diváci venku. Při digitálním promítání je totiž úplné ticho.

Aby měl v letním kině co promítat, musel Rudolf Liška kino částečně digitalizovat. Na celuloidových páskách už se totiž žádné novinky sehnat nedají.

Promítání s láskou, nikoli pro zisk

„Sázka na jistotu jsou české filmy a dětské animované filmy, pohádky," říká manželka Rudolfa Lišky Marta. Aby program přilákal lidi, hledal jeden ze synů manželů Liškových filmy s nejlepšími recenzemi.

„Pak byl nápad udělat retro neděle, kdy promítáme české kultovní filmy. Bylo Marečku, podejte mi pero! nebo Vesničko má středisková,“ říká Marta Lišková s tím, že do novoknínského letního kina chodí z místních jen minimum lidí.

Jak ale říká její manžel - letní kino k Novému Knínu patří. I proto se rodina před třinácti lety pustila do jeho provozování. Brzy bylo jasné, že bez aspoň částečné digitalizace to do budoucna nepůjde.

„Společnosti, které půjčují filmy, vám už nepůjčí 35milimetrový film. Takže nemáte na čem promítat. Pokud chcete zachovat letní kino, tak musíte do digitalizace jít.“

Provozovat kino se podle něho vůbec nevyplatí. „To má člověk jako srdcovou záležitost,“dodává Rudolf Liška s tím, že provozovat kino chce tak dlouho, dokud to půjde.

Jak letošní ročník vidí promítač? | Foto: Eva Dvořáková

mkp, A.Rokosová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme