Podle amerických zpravodajských služeb sestřelili malajsijské letadlo proruští povstalci zřejmě omylem

Proruští povstalci na Ukrajině sestřelili malajsijské dopravní letadlo možná omylem. Podle amerických zpravodajských služeb tomu nasvědčují důkazy, které zároveň neprokazují přímé zapojení Ruska. Moskva ale podle americké vlády vytvořila pro čin podmínky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Trosky letadla Malajsijských aerolinií sestřeleného nad východní Ukrajinou

Trosky letadla Malajsijských aerolinií sestřeleného nad východní Ukrajinou | Foto: Martin Dorazín | Zdroj: Český rozhlas

Americká vláda má podle agentury Reuters za to, že proruští povstalci na východě Ukrajiny sestřelili dopravní letadlo v domnění, že jde o jiný letoun.

Závěry se opírají o důkazy ze sociálních sítí a záznamy rozhovorů proruských separatistů, jejichž identitu potvrdily americké zpravodajské služby.

Americká vláda už předtím vyjádřila přesvědčení, že stroj zničila střela SA 11 odpálená z východu Ukrajiny, ovládaného proruskými separatisty.

Mluvčí Bílého domu Josh Earnest mezitím přivítal převoz ostatků obětí do Nizozemska. Vyzval ale k umožnění okamžitého a úplného přístupu pro mezinárodní vyšetřovací tým na místo havárie.

Lenka Kabrhelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme