V Kroměříži spadl při závodech v akrobacii letoun. Pilot zahynul

Při závodech v letecké akrobacii v Kroměříži se zřítilo malé sportovní letadlo. Stroj po pádu začal hořet, pilot zahynul. Kroměřížský pohár v motorové letecké akrobacii byl po nehodě ukončen.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Trosky letadla Zlín 526, ve kterých našel smrt jedenapadesátiletý pilot

Trosky letadla Zlín 526, ve kterých našel smrt jedenapadesátiletý pilot | Foto: Pavel Sedláček

Neštěstí se stalo při soutěžní sestavě jednoho ze závodníků kolem 11:00. Podle pořadatele závodu Jana Zony stroj řídil zkušený český pilot.

Na místě zasahovalo několik jednotek hasičů, před polednem již byl vrak uhašený. Letadlo pilotoval jedenapadesátiletý muž z Příbramska.

Letadlo spadlo do soukromé zahrady. Příčina se bude vyšetřovat, na letišti se o nehodě nechtěl nikdo bavit.

Spekuluje se, že letoun měl padat z velké výšky. Pilot startoval v nejlehčí kategorii, která provádí akrobacii ve výšce 600 metrů až kilometr.

Místní aeroklub pořádal mezinárodní pohár v motorové letecké akrobacii poprvé. Závodníci létali zadanou sestavu v akrobatickém boxu, tedy v prostorové krychli o rozměrech jeden kilometr krát jeden kilometr krát jeden kilometr.

Podobné neštěstí se stalo před čtyřmi lety. Nehodu malého sportovního letadla Zlín 142 na Karlovarsku nepřežila pilotka stroje, jejíž letoun se krátce po startu zřítil a začal hořet. Neštěstí se stalo při mezinárodní akrobatické soutěži Karlovarský pohár.

ČTK, Pavel Sedláček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme