Rozkopané centrum Plzně komplikuje život obchodníkům, mnozí své krámky zavřeli

Jako jedno velké staveniště vypadá historické jádro Plzně. V centru probíhá několik rekonstrukcí najednou. Kromě obyvatel ovlivňují rozkopané ulice život také obchodníkům nebo řidičům. Většina lidí má ale pro rozsáhlé práce pochopení.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dělník, řemeslník, práce, stavba (ilustrační foto)

Dělník, řemeslník, práce, stavba (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

V Pražské, Riegrově, Dominikánské, U Zvonu i Solní ulici se pracuje a zdaleka to není konečný výčet. Kdo se do centra Plzně vydá, musí mít trpělivost a pohodlné boty.

Lidé překonávají rozkopané vozovky a stále se snaží zorientovat ve změnách městské hromadné dopravy.

Například v Prešovské ulici je konečná tramvají jedoucích ze Slovan a Světovaru. Kdyby chtěl člověk pokračovat na Bory, musí do Palackého ulice. Pokud by cestoval na Skvrňany, zamíří do ulice Jízdecká.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak komplikují opravy v Plzni život obchodníkům, zjišťovala Jana Kosová

Na takové nepohodlí se dá asi zvyknout. Obchodníkům ale kvůli opravám klesnou zisky.

„Máme méně zákazníků a problémy se zásobováním. Zažádám o snížení nájmu, ale nevím, jestli mi vyhoví. Je to katastrofa,“ hodnotí situaci majitelka květinářství Ladislava Sládková, která jako jedna z mála svůj obchod nezavřela.

Podobné problémy řeší také Kateřina Líblová. V jednom z protějších domů má módní salon.

„Rozkopanost v Pražské ulici komplikuje hlavně život mým zákaznicím, které přijdou v podpatcích, a pak se ke mně hodně těžko dostávají. Problém je také s dodávkou materiálů, protože těžké balíky se sem těžko dopravují,“ popisuje Líblová.

Magistrát se pokusí opravy urychlit

Přesto všichni oslovení druhým dechem dodávají, že potřebu oprav chápou. Stejně mluví i Eva Novotná, která pracuje přímo na náměstí.

„Chápu, že je to pro naše dobro a že to potom bude hezčí, tak se s tím srovnávám docela dobře. Hojně využívám MHD, takže se mě nějaké změny dotkly. Těch pár měsíců se ale nějak přežije,“ říká Novotná.

Na radnici dorazilo jen minimum stížností, což také svědčí o tom, že Plzeňané mají pro rozsáhlou rekonstrukci pochopení.

„Nezaznamenal jsem, že by konkrétně na magistrát přicházely stížnosti. Pohybuji se v centru města každodenně. Potkávám se se svými kamarády, známými, občany a samozřejmě stížnosti tímto způsobem zaznamenávám. Situace není pro občany a obchodníky příznivá, ale práce se musí udělat,“ vysvětluje náměstek primátora Pavel Šindelář z ODS a dodává:

„Seběhlo se nám více staveb, na které jsme čerpali dotační prostředky z evropských fondů. Nejlepší čas pro rozsáhlé rekonstrukce je léto.“

Rekonstrukce úseku Pražská, náměstí Republiky, Solní by měla skončit nejpozději na konci září. Ostatní stavby potrvají do dubna příštího roku. Magistrát se ale bude snažit s dodavateli dohodnout na zkrácení termínů.

Jana Kosová, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme