Koncem lídra TdF nekončí, týmy musí vymyslet náhradní plán

Z Tour de France odstoupilo ještě před rozhodujícím týdnem několik velkých hvězd. Zranění Marka Cavendishe nebo Alberta Contadora nabourala strategii jejich stájí. Jejich sportovní ředitelé tak museli vymýšlet novou taktiku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pro Marka Cavendishe skončila TdF už v 1. etapě, zastoupit ho musí jeho kolegové

Pro Marka Cavendishe skončila TdF už v 1. etapě, zastoupit ho musí jeho kolegové | Zdroj: Reuters

„Mám krátkou paměť. Mou silnou stránkou je to, že umím ihned na ten den zapomenout. Žiju budoucností. Dnešek je prvním dnem zbytku mého života,“ říká Patrik Lefevere, ředitel týmu Omega Pharma-Quick Step, kterému se původní plány zhroutily hned v první etapě po pádu Marka Cavendishe.

I přes ztrátu největší hvězdy neztratil optimismus. „Když máte špatný den, musíte stejně ráno vstát. A mít dobrou náladu. Protože dost lidí nevstane. Musíme dát do závodu všechno. Máme své závazky,“ uvědomuje si manažer, který rychle přišel s náhradním plánem:

Přehrát

00:00 / 00:00

Taktiku sportovních ředitelů zjišťoval na TdF reportér ČRo Tomáš Kohout

„Okamžitě jsme udělali mítink, kde byli i jezdci. Včetně Marka Cavendishe. Ten tam říkal: ‚Kluci, je mi to líto. Ale musíte pokračovat, jste nejlepší tým na světě.‘ Už když jsme skládali tým pro Tour, věděli jsme, že každý z nich může vyhrát etapu,“ tvrdí devětapadesátiletý Belgičan.

Dva jeho závodníci, Trentin a Martin, také v následujících dnech etapový triumf připsali. I jim ale několik etap trvalo, než k tomu měli šanci, potřebné štěstí a také než se vyrovnali s novými úkoly.

„Z práce pro lídra se najednou musí vyrovnat s požadavkem: ‚Kluci, teď jedete pro to, abyste sami vyhráli.‘ A to je docela těžké. Ne každý to umí, hodně souvisí to s jejich povahou. Ale nakonec dáme šanci všem, kteří by do tohoto plánu mohli zapadnout,“ vysvětluje ředitel týmu Tinkoff-Saxo Fhillipe Mauduit.

Sám moc dobře ví, co komentuje. Ve Vogézách spadl, zlomil si nohu a odstoupil Alberto Contador. A v Alpách už plán B vynesl etapový triumf Rafalu Majkovi.

Ral Majka vůbec neměl na TdF startovat, po odstoupení Alberta Contadora ale získal jedno etapové vítězství i druhé místo | Foto: Reuters

Tomáš Kohout, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme